Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija on löytänyt syitä rokotekriittisyyden taustalta: ”Ihmiset haluavat, että heitä kuunnellaan”

Näkökulma: Myös asiantuntijat tarvitsevat tukea kriittisten ajatusten kanssa, sanoo Tampereen yliopiston johtava tutkija Pia Vuolanto.

Terveydenhuollon ammattilaisten valmiuksia kohdata rokotekriittisiä aletaan tutkia Suomessa ja kuudessa muussa Euroopan maassa.

Nimeä VAX-TRUST kantavan hankkeen johtava tutkija on Tampereen yliopiston Pia Vuolanto. Tampereen yliopisto koordinoi hanketta, joka toteutetaan lisäksi Belgiassa, Puolassa, Tshekissä, Italiassa, Portugalissa sekä Iso-Britanniassa.

Vuolannon mukaan kyse ei ole siitä, että terveysalan ammattilaiset olisivat tehneet tai tekisivät virheitä.

– Heillä on osaamista ja heillä on tietoa, mutta he tarvitsevat tukea, Vuolanto sanoo.

Rokotekriittisyys on kyselytutkimusten mukaan Suomessa hyvin marginaalinen ongelma: yli 95 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti rokotuksiin. Pitkittynyt korona-aika on nostanut marginaalinkin enemmän pintaan.

– Rokotekriittisyyden ja kielteisyyden takana on monia syitä. Ihmiset haluavat, että heidät otetaan vakavasti, ja kokevat että niin ei tapahdu jos lääkärillä on aikaa 15 minuuttia. Joku kokee, että asiantuntija hoitaa heidän asiansa rutiinilla ja siinä yksityinen kokemus jää vähemmälle huomiolle. Joku kokee, että ei ole saanut kysymyksiinsä tai huoliinsa kunnollisia vastauksia. Ajatellaan, että annetut suositukset eivät ollenkaan vastaa omia tarpeita, Vuolanto pohtii.

– Se on myös hyvä huomioida, että rokotekriittinen on usein hyvinkin tietoinen asiasta ja on ottanut rokotteista selvää. Usein kriittisyys lähtee siitä, että hän on selvittänyt haittavaikutuksia ja on niistä hyvin huolissaan. Myös terveydenhuollon ammattilainen voi suhtautua rokotuksiin kriittisesti, Vuolanto huomauttaa.

Tutkija haluaisi rokotekriittisyyden osalta käydä läpi koko prosessin alkaen siitä, kun kriittinen kansalainen tulee vastaanotolle.

– Mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun asiantuntija joutuu ensimmäistä kertaa kyseenalaistetuksi? Mitä sen jälkeen tapahtuu, ja mitä siinä mahdollisesti pitäisi tapahtua?

Tässä apuun tulee VAX-TRUST, jota rahoitetaan EU:n Horisontti 2020 -tutkimusrahoituksen puiteohjelmasta. Se kerää tietoa kyselyaineistoista, lehtijutuista, haastatteluista sekä varsinaisista vastaanottotilanteista.

– Näitä tietoja meidän on tarkoitus viedä myös ammattilaisten koulutukseen, Vuolanto kertoo.

– Yhdestä asiasta on syytä pitää kiinni jatkossakin: ihmiset haluavat, että heidän kysymyksiään kuunnellaan, ja heidät otetaan vakavasti. Näiden kriteerien täyttyessä rakentuu myös luottamus.