Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tammikuussa 2020 poika päätti tilata isänsä murhan itselleen ventovieraalta, ikäiseltään mieheltä – mitä sitten tapahtui ja miksi?

Vasaratien surma: Tilaaja ja tekijä saivat perjantaina elinkautiset vankeusrangaistukset teosta, jota poliisi pitää ensimmäisenä netissä tilattuna palkkamurhana Suomessa.

Varhaisena tammikuun aamuna vuonna 2020 Tampereen Viialan kaupunginosassa tapahtui surmatyö, jonka ensitieto oli hätkähdyttävä: poliisi ilmoitti jahtaavansa surmaajaa, joka oli paennut verta vuotaen paikalta.

Vasaratien henkirikos: Poika tilasi isänsä surman ikäiseltään mieheltä – molemmille elinkautiset vankeusrangaistukset

Tampereen Viialan surma järkytti kaupunkia tammikuussa – Paljastui, että kyseessä oli ennalta sovittu tilaustyö

"Pitäiskö sun jo pikkuhiljaa herätä tähän hommaan?" – Kuulustelu oli tärkeä osa poliisityötä myös Vasaratien palkkasurman tutkimuksissa

Kun henkilöauto ei mennyt katsastuksesta läpi, nuori mies päätti potkia sitä ja hyppiä katolla humalapäissään – Kaksi kuukautta myöhemmin mies vangittiin isänsä murhan tilaamisesta

Verivana erottui lumihangessa satojen metrien päähän surmapaikasta, Vasaratiellä sijaitsevasta rivitaloasunnosta.

Asunnosta löytyi kuollut mies. Hänessä oli 40 pisto- ja viiltohaavaa. Yksi viilto oli katkaissut miehen kaulavaltimon.

Hätäkeskukseen asiasta ilmoituksen tehnyt nainen kertoi ensimmäisessä hätäkeskuspuhelussa nähneensä pihamaalla alastoman miehen, jota toinen mies takoi raivoisasti.

Mies oli huutanut tuskaisena. Oli varhainen aamu, kello oli vähän yli seitsemän. Näky herätti naapurustossa pelkoa. Olisiko turvallista yleensä lähteä ovesta ulos? Useampi oli Vasaratiellä jo hereillä ja aikeissa lähteä päivän töihin.

Tekijä ja motiivi herättivät aluksi kummastusta. Kuka surmaisi omassa ammatissaan autokaupan alalla erittäin menestyneen 44-vuotiaan miehen? Se tiedettiin, että mies oli kärsinyt alkoholiongelmasta vuosien ajan ja hakenut siihen useampaan otteeseen apua. Alkoholiongelman seurauksena yksi avioliitto oli kariutunut ja alkoholi oli asettanut haasteita myös uuteen parisuhteeseen. Ongelma oli vaikuttanut myös muihin ihmissuhteisiin.

Tällainen oli Vasaratien palkkamurhan uhri: Poikkeuksellinen osaaja siviilityössä, arkea varjostivat ihmissuhdehuolet ja alkoholi – "Kaikki työyhteisössä ihmettelivät, että ei avautunut kenellekään elämästään"

Lukittu vessa herätti kuljettajan huomion tammikuisena keskiviikkona bussimatkalla Tampereelta Jyväskylään – Tuossa vaiheessa vain harva tiesi, että vessassa oli murhaaja

Työ sujui alkoholiongelmasta huolimatta koko ajan. Miehen kerrotaan kaupanneen helposti yli 300 autoa vuodessa. Työpaikka sijaitsi toisella paikkakunnalla Pirkanmaalla.

Tutkinta paljasti nopeasti teon poikkeuksellisen laadun ja harvinaisen motiivin: uhrin poika oli tilannut isänsä palkkamurhan Jyväskylässä asuneelta ikäiseltään mieheltä. Asiasta oli sovittu verkkopalvelun kautta. Suunnitelmasta löytyi paljon todisteita, kuvia ja viestejä. Poliisi pitää rikosta ensimmäisenä netissä tilattuna palkkamurhana Suomessa.

Kuulustelujen perusteella poikaa oli motivoinut tilaustyöhön hankala isäsuhde sekä lähiomaiselle lakisääteisesti kuuluva perintöosuus. Poika oli lupaillut teosta tekijälle ensin 250 euroa, mutta perintöosuuden saatuaan hän voisi maksaa teosta noin 10 000 euroa.

Lisäksi pojan elämään vaikutti esitutkinnassa kuultujen todistajien mukaan myös hormonien käyttö. Poika oli baarireissujen jälkeen potkinut ja vahingoittanut isänsä hänelle ostamaa autoa. Vastaavaa kohtelua auto sai, kun se ei mennyt katsastuksesta läpi.

Hormonit olivat muuttaneet pojan persoonaa aggressiiviseksi siinä määrin, että myös hänet hyvin tuntevat olivat alkaneet vierastaa tätä ja pelätäkin tämän seurassa. Myös baarireissujen määrä oli kasvanut huomattavasti surmaa edeltäneinä kuukausina.

Sopimuksen jälkeen tekijä oli tullut Jyväskylästä Tampereelle vuorokauden viimeisellä bussilla, kävellyt keskustasta Viialaan ja surmatyön jälkeen palannut kävellen takaisin keskustaan ja lähtenyt ensimmäisellä bussilla takaisin Jyväskylään.

Bussimatka ei ollut sujunut aivan huomaamattomasti. Linja-auton vessa oli Jämsään asti varattuna, ja kuljettaja löysi vessasta haavaansa paperilla painavan nuoren miehen.

– Kaveri oli tosi fiksukäytöksinen ja pyyteli anteeksi vessan varausta. Hän oli kuitenkin vähän sulkeutunut, kuljettaja kertoi kuulusteluissa.

Asiassa annettiin välituomio viime vuonna, ja tuolloin 19- ja 20-vuotiaiden miesten katsottiin syyllistyneen murhaan.

Perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa julkistettiin miehille tehdyn mielentilatutkimuksen tulos. Sen perusteella niin tilaaja Aatu Viljami Halonen kuin tekijä Mika Markus Aleksi Hytönen ovat molemmat syyntakeisia. Molemmat ovat syntyneet vuonna 2000.

Tämän jälkeen asian varsinainen päätöskäsittely oli erittäin lyhyt. Molemmille miehille tuomittiin elinkautiset vankeusrangaistukset murhasta.