Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Breakdance nähdään olympialajina Pariisissa 2024 – Suomesta saadaan kova joukkue mukaan, sanoo Leo Mäkinen

Tanssi: Tamperelainen skeneveteraani ilahtui, kun Folke Rundqvist tanssi itsensä suomalaisten sydämiin.

Kun Dennis Nylundin esittämä Folke Rundqvist kruunattiin päättyneen Putous-kauden Vuoden Sketsihahmoksi, Tampereella Leo Mäkinen tuuletti.

Pitkän linjan brekdance-osaaja osasi arvostaa toisen samanlaisen menestystä. Nylund ei ole tanssissa eilisen teeren tekijä: hän voitti breakdancen maailmanmestaruuden vuonna 2009.

– Se jätkä on breikannut niin pitkään, ja ollut vuosikausien ajan ihan huippuvetäjiä. Putouksessa kaikki sujui koko ajan vaivattomasti, eikä mikään nähty tullut yllätyksenä, Mäkinen innostuu.

Hän puhuu Nylundista nimellä Ätä. Ätä on niin sanottu b-boy-nimi, jollainen löytyy kaikilta breakdancea vakavammin harrastavilta.

– Ätä on käynyt paljon Tampereellakin. Hän on ollut juontamassa lajin kilpailuja sekä ollut mukana tuomaristossa.

Kaikki lähtee lajissa Mäkisen mukaan musiikista. Kun musiikki soi, sen jälkeen pitää ymmärtää vielä se mistä musiikissa on kyse: siis olla musikaalinen ja rytmitajuinen.

– Kun rytmissä tulee ykkösisku, kropan tulee olla valmis samantien. Kaikki tehdään tarkasti rytmissä, Mäkinen kertoo.

Folke Rundqvistilta nähtiin Putouksessa verrattain vähän lattiatason liikkeitä, jotka maallikko yhdistää usein breakdanceen. Enemmän mies liikkui seisaaltaan.

– Olennaisimpia lajissa ovat juuri tuollaiset toprockit. Ne ovat liikkeitä, jotka alkavat siitä että tanssija seisoo. Sen jälkeen sitten katsotaan, mitä koordinaatiolla ja kehonhallinnalla saa aikaan.

Mäkinen itse innostui lajista alle 10-vuotiaana. Hän sanoo olevansa suomalaista kolmatta aaltoa, joka sai alkunsa Bomfunk MC’sin kulta-aikoina 2000-luvun alussa.

– Videoissa oli niin hyvää break-meininkiä, että sitä piti kokeilla heti. Siitä se sitten alkoi.

Laji on tullut mukana aikuiseen ikään asti. 27-vuotias Mäkinen on opettanut breakdancea Pirkanmaalla seitsemän vuoden ajan eri tanssikouluissa ja ehti käydä Ruotsin puolella kansanopistossa, jossa opetetaan edelleen breakdancea.

– Nyt opiskelen rakentamista, mutta breikkaaminen ja hiphop kiinnostavat edelleen.

Mielenkiintoa lisää se, että break dance on nyt myös olympialaji ensimmäistä kertaa vuoden 2024 kesäolympialaisissa. Siltä on lupa odottaa menestystäkin.

– Suomesta saadaan kova joukkue mukaan kun aika on, ja sillä on potentiaalia menestyä, Mäkinen ennustaa.

Pitkän linjan tekijä kannustaa nuorisoa mukaan lajin pariin.

– Siinä oppii niin rytmitajua kuin kehonhallintaakin, hän sanoo.