Näkökulma: Tampereen elinvoimaisuus ja taiteen kirjo ovat poikkeuksellista Suomessa, sanoo toukokuun alussa aloittava kulttuurijohtaja.
Diplomilaulaja Juha Ahonen aloittaa Tampereen kulttuurijohtajana toukokuun alussa. Tehtävä on nykymuodossaan uusi ja kaupungin organisaatiouudistuksen seurausta. Entinen kulttuuri- ja taideyksikkö on nyt kulttuurin palveluryhmä, jossa on kahdeksan yksikköä.
Ahonen on työskennellyt vuodesta 2019 lähtien Tampere Filharmonian intendenttinä.
– Olen junan tuoma ja asunut pari vuotta Tampereella. Olen päässyt sinä aikana näkemään taiteen ja kulttuurin elinvoimaisuuden. Se laittoi hakemaan ja pääsi käymään niin, että minut valittiin, Ahonen kertoo.
– Tampere on Suomen elinvoimaisimpia ja korkeatasoisimpia kulttuurikaupunkeja.
Hän perustelee näkemystään muun muassa matalan kynnyksen kansalaistoiminnalla, kahdella meneillään olevalla museohankkeella, Tampereen maineella teatterikaupunkina sekä tietenkin korkeatasoisella orkesterilla.
– Tällainen elinvoimaisuus ja taiteen laaja kirjo ovat jotain aivan poikkeuksellista Suomen oloissa.
Kulttuuriala on kärsinyt koronaviruksesta paljon, kun tapahtumia ei ole voinut järjestää eikä konsertteihin tai teatteriin ole päässyt. Ahonen sanoo, että nyt kulttuuritoimijat tekevät pohjatyötä.
– On tehty striimauksia ja tallenteita ja tavoitettu asiakkaita digitaalisesti. Suuri osa kulttuuritoimijoista elää hiljaiseloa ja valmistautuu siihen, kun rajoitukset vihdoin poistuvat, Ahonen sanoo.
Ahonen sanoo, että esimerkiksi kaupungin kulttuuritoiminta nousee nopeasti.
– Se jännittää, missä vaiheessa yleisö uskaltaa lähteä taas liikkeelle.
Ahosen mukaan kaupunkilaisilla on niin sanottua patoutunutta kulttuurin kysyntää. Hän kertoo, että esimerkiksi Filharmonian kanta-asiakkaista 85 prosenttia osti lipun syksyksi, vaikka ei ollut tietoa, pystytäänkö konsertteja pitämään. Joulukuussa vielä 70 prosenttia osti lipun.
– Ylivoimaisesti suurin osa pitkäaikaisista kuulijoistamme halusi olla mukana ja osti liput. Uskon, että tulemme saamaan yleisöt liikkeelle. Halu päästä kokemaan kulttuuria ja taidetta on kova, kun on pyritty pitämään liekkiä yllä.
Ahonen muistuttaa, että kulttuuriyksikön toiminta kattaa ikäryhmät vauvasta vaariin, matalan kynnyksen toiminnasta korkeakulttuurin kirkkaimpaan kärkeen.
– Ensimmäinen tehtäväni on lähteä rakentamaan yhteistä toimintaa ja määritellä se, kenen takia olemme olemassa ja kuka on tärkein asiakas: se on kuntalainen.
Ahonen sanoo, että ensin täytyy selvittää, millaiset tarpeet ja kiinnostuksen kohteet kuntalaisilla on.
– Meidän pitää yhdessä määritellä, mitä tehdään. Yhdessä lähdetään miettimään, miten päästään koronasta eteenpäin ja järjestetään palvelut, Ahonen sanoo.
– Tavoitteemme on palvella tamperelaisia mahdollisimman hyvin.