Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaan kevättulvista tulossa paikoin keskimääräistä suurempia

Lunta on saatu tänä talvena runsaasti viime vuosiin verrattuna. Kevättulvat ovat tästä syystä keskimääräistä suurempia monilla säännöstelemättömillä järvillä ja joilla.

Pirkanmaan suurimpien säännösteltävien järvien talviaikaisilla juoksutuksilla on tehty tilaa sulamisvesille, mikä auttaa hillitsemään järvien rannoille aiheutuvia tulvia sekä alapuolisten vesistöjen tulvia.

Sulaminen on lähtenyt jo käyntiin viimeaikaisten lämpimien päivien vuoksi. Etenkin yöpakkasten puuttuminen vauhdittaa sulamista. Toisaalta ennusteissa ei ole toistaiseksi vesisateita, jotka kiihdyttävät lumen sulamista.

Tulvien suuruuden näkökulmasta lumipatjan paksuudella ei ole merkitystä vaan oleellista on lumen paino, joka kuvastaa lumessa olevaa vesimäärää.

Näsijärven reitin pohjoisosassa lumikertymä on havaintojen mukaan jo yli 120 kilogrammaa neliömetriä kohti. Keskimäärin arvot ovat sadan kilon molemmin puolin. Nokian suunnalla viimeisimpien havaintojen perusteella lumenpaino on noin 75 kilogrammaa neliömetriä kohti ja etelämpänä Urjalassa 55 kilogrammaa neliömetriä kohti.

Suurimpien säännöstelemättömien järvien vedenkorkeuden nousu tulee ennusteen mukaan jatkumaan koko huhtikuun ajan. Vedenkorkeuden huippu on odotettavissa toukokuun alkupuolelle. Pienillä järvillä nousu pysähtyy aikaisemmin, ellei kevään mittaan tule vesisateita.

– Näillä näkymin Pirkanmaan kaksi suurinta säännöstelemätöntä järvialuetta, Iso-Tarjannevesi ja Iso-Längelmävesi, ovat toukokuun alussa lähellä keskimääräistä kevättulvakorkeutta. Maakunnan pohjoisosassa pienemmät järvet ovat nousemassa jonkin verran keskimääräistä kevättulvaa korkeammalle. Muualla noustaan joko keskimääräisiin tai hiukan keskimääräistä pienempiin arvoihin, selventää johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta tiedotteessa.