Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijaraati: Vain harva kieltäytyy koronarokotteesta – Joka kolmas ei näe väliä, minkä valmistajan rokotteen saa

Lukijaraati: Valtaosa haluaa rokotteen yhä heti. Joka kolmas ei näe merkitystä rokotteen valmistajalla. Koronarokotteesta kieltäytyjät ovat harvassa.

Valtaosa haluaa rokotteen heti, kun mahdollista. Viime viikon rokotevalmistajiin liittyneestä kohusta huolimatta monille ei ole edelleenkään mitään merkitystä sillä, minkä valmistajan rokotteen he saavat.

Tämä selviää Tamperelaisen Lukijaraadilleen viime viikolla tekemästä kyselystä.

Kun lukijaraatilaisilta kysyttiin, minkä valmistajan rokotteen he ottaisivat, mikäli saisivat sen vapaasti päättää, oli Suomessa tarjolla olleista vaihtoehdoista selvästi suosituin Pfizer-Biontechin valmiste. Modernan ja Astra Zenecan rokotteet jäivät pikkuprosenteille.

– Jos minulle tarjotaan Astra Zenecan rokotetta, harkitsen tarkkaan otanko sen vai en. Minulla on vahva sukurasite sydän- ja verisuonitautiin, perustelee raatilainen.

Rokotteen valitseminen ei ole käytännössä mahdollista. Lukijaraadin vastausaikana viime viikolla esillä oli ennen kaikkea Astra Zenecan rokote, jonka mahdolliset yhteydet verisuonitukoksiin saivat useat Euroopan maat keskettämään sen käytön väliaikaisesti. THL:n päätös keskeyttää yhtiön rokotteen käyttö Suomessa toistaiseksi tuli kuitenkin vasta vastausajan päätyttyä.

Vastaajista 31 prosenttia ilmoitti yhä, ettei rokotteen valmistajalla ole heille mitään merkitystä.

Luotan viranomaisiin eli siihen että vain turvalliset rokotteet ovat Suomessa jakelussa.

– Luotan viranomaisiin eli siihen että vain turvalliset rokotteet ovat Suomessa jakelussa, tiivistää Lukijaraadin jäsen monen kannan.

– Rokotteen ottaminen on itsestäänselvyys, jotta covid-tilanne saadaan hallintaan, lisää toinen.

Vastaajista 61 prosenttia ilmoitti ottavansa rokotteen heti, kun se on hänelle mahdollisilta. Kyselyyn vastanneista Lukijaraadin jäsenistä 14 prosenttia ilmoitti jo saaneensa jo rokotteen.

– Olen jo saanut molemmat rokotteet ensimmäisten joukossa etulinjan työni kautta. Suosittelen isoimmillekin epäilijöille ja skeptikoille rokotusta lämpimästi, että tästä kurimuksesta joskus päästäisiin.

Perusteluissa rokotteen ottaneet kertoivat, että rokotteesta oli tullut korkeintaan lievää ja lyhytaikaista flunssaisuutta ja lihaskipuja.

Rokotteen ottamisesta on kieltäytymässä vain 8 prosenttia raatilaisista. Ikäryhmistä kaikkein korkein rokotteesta kieltäytyvien prosentti oli nuorimmassa vastaajaryhmässä eli alle 35-vuotiaissa, joista 14 prosenttia ilmoitti, ettei aio ottaa rokotetta. Naisten ja miesten välillä eroa ei ollut.

Raadilta kysyttiin myös, mitä puoluetta he todennäköisimmin äänestävät tulevissa kuntavaaleissa. Puolueista eniten rokotteesta kieltäytyviä (14 prosenttia) on perussuomalaisten kannattajiksi ilmoittautuvien joukossa. Myös vasemmistoliiton äänestäjiksi ilmoittautuvien joukossa prosentti nousi 9:ään.

Muun muassa kokoomusta kannattavien joukossa rokotteesta ilmoitti kieltäytyvänsä alle prosentti ja demarien kannattajista 2 prosenttia.

Kyselyyn vastasi viime viikon tiistaista perjantaihin 523 lukijaraatilaista.