Etätyön lisääntyminen vaikuttaa monen suunnitelmiin asumisesta niin, että he voivat tulevaisuudessa muuttaa kauemmas työpaikastaan, jopa toiselle paikkakunnalle.
Tämä selviää pankkikonserni Nordean teettämästä tutkimuksesta. Sen mukaan yhä useampi kertoo olevansa valmiita tarvittaessa muuttamaan kauemmaksi työpaikastaan, ja niiden suomalaisten osuus, joiden asumissuunnitelmiin etätyön lisääntyminen ei vaikuta, on selvästi pienentynyt aiemmasta.
Vuosi sitten 56 prosenttia vastaajista kertoi, ettei etätyön mahdollinen lisääntyminen vaikuta heidän asumissuunnitelmiin, tänä keväänä vastaava luku on vain 50 prosenttia.
– Niiden osuus, jotka ilmoittavat etätyön lisääntyessä olevansa valmiita muuttamaan kauemmas työpaikastaan, jopa toiselle paikkakunnalle, on jatkanut kasvuaan. Vuosi sitten vain kaksi prosenttia vastaajista kertoi olevansa tähän valmis, ja nyt muuttamisen valmiita kertoi olevansa kuusi prosenttia vastaajista, sanoo tiedotteessa Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.
Vaikka luku on edelleen suhteessa vaatimaton, Kostiainen katsoo sen kasvuvauhdin kertovan, että saatamme olla suuremman muutoksen kynnyksellä.
– Tietotyöläisten ei välttämättä tarvitse tulevaisuudessa asua kasvukeskuksissa, ja kyseessä voi olla vastavoima pitkään jatkuneelle kaupungistumiskehitykselle.
Asumismenoista suomalaiset kokevat selviytyvänsä yhtä hyvin kuin ennen koronapandemiaa.
Hankaloitumista kokevat etenkin 18-34 -vuotiaat, vuokralla asuvat, yksinasuvat ja yksinhuoltajat sekä heikommin taloudellisesti toimeentulevat.
Työttömyyden kasvu ja lomautukset ovat näkyneet etenkin nuorten työmahdollisuuksien vähenemisenä palvelualoilla, joka vaikuttaa heidän asumismenoista suoriutumiseen.
– Olemme seuranneet, miten suomalaiset kokevat asumismenonsa pandemian aikana. Keväällä 2020 asiaa kysyttäessä kolme neljäsosaa vastaajista ilmoitti selviävänsä hyvin asumismenoista, ja nyt vuoden päästä olemme tilanteessa, jossa asumismenoista selvitään pääasiassa yhtä hyvin kuin ennen pandemiaa. Se on tietysti valtavan positiivinen asia, ja näkynyt myös vilkkaana kaupankäyntinä, kuvaa Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.
Asuntomarkkinoiden veto on jatkunut erittäin vahvana viime kesästä lähtien, ja asuntokauppojen määrä on pysynyt korkealla myös alkuvuonna.
– Myytävistä asunnoista alkaakin olla jo paikkapaikoin pulaa. Myynnissä olevien asuntojen määrä on laskenut lähes joka puolella. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä koko Suomessa oli myynnissä yksitoista prosenttia vähemmän asuntoja kuin vuotta aiemmin. Esimerkiksi Espoossa, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Rovaniemellä myynnissä olevia asuntojen määrä on vähentynyt vielä tätäkin enemmän, kertoo Kostiainen.