Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä hurjapäätä haluavat ammatin hurjista uimahypyistä – "Vakuutusyhtiöt eivät ehkä lähde yhteistyöhön ensimmäisten joukossa"

Deathdiving: Se On Pakko Tehä yrittää tehdä Suomessa tutuksi lajia, jolla on Norjassa ollut vuosikausien ajan tukeva fani- ja harrastajapohja.

Miltä tuntuu hypätä erilaisilta korkeuksilta veteen asetelmassa, jossa aivan viime hetkiin asti tullaan vatsa edellä kohti vettä, mutta viime hetkellä vedetään asento sellaiseksi että ensimmäisenä vedenpintaan osuvat kädet ja pää?

Siitä sai Suomen kansa esimakua sunnuntaina Talent Suomi -ohjelman semifinaalissa, jossa nähtiin suurelta osin tamperelainen deathdiving-ryhmä Se On Pakko Tehä.

Ryhmän Tikkurilassa kuvattu esitys ei finaalipaikkaan asti yltänyt, mutta toiminta tähtää tulevaisuudessa yksittäistä televisio-ohjelmaa pidemmälle. Ideana on, että jossain vaiheessa hurja laji työllistää ryhmää siinä mittakaavassa, että siitä on leipätyöksi saakka. Promootioon ohjelma tarjosi oivallisen alustan.

Ryhmässä on neljä jäsentä, jotka kaikki ovat alle 30-vuotiaita. Ryhmässä on kolme tamperelaista. Heistä yksi on 21-vuotias Arttu Laitinen.

Alan tunnetuimmat tekijät elättävät itsensä maailmalla pelkästään hurjan lajin ympärillä – kuvaan kuuluu sosiaalisen median näkyvyyttä, sponsoreita ja yhteistyökumppaneita.

– Harrastus on varmasti sellainen, etteivät vakuutusyhtiöt yhteistyöhön lähde ensimmäisten joukossa... tällä hetkellä elämä koostuu opiskelusta, some-näkyvyydestä ja YouTubesta, mutta olisi tosiaan siistiä jos pystyisi elämään pelkästään tällä. Saisi hyppiä todella paljon, tamperelainen Laitinen kuvailee.

Riskit ovat lajissa suuria. Mahdollisuus inhimillisiin erehdyksiin on suuri. Mikäli vedenpinta kohtaa hyppääjän ennen kuin tämä ehtii laittaa kroppansa suoraksi ja tulla kädet ja pää edellä veteen, seuraukset voivat olla kohtalokkaita.

– Kyllä joskus voi vähän pelottaa, se on tietysti selvä juttu, Laitinen kertoo.

Mallia suomalainen ryhmä on ottanut Norjasta. Siellä vastaavan lajin harrastajia on löytynyt vuosikausien ajan.

– Siitä on pari vuotta, kun katsoin YouTuben kautta ensimmäiset videot. Se olikin sitten menoa sen jälkeen, Laitinen kuvailee.

Deathdiving lasketaan amatööriurheiluksi, mutta tästäkin huolimatta lajissa järjestetään myös kilpailuja. Sen verran hurjasta touhusta on kyse, että lajia ei ole esimerkiksi Norjassa rekisteröity yrityksistä huolimatta sikäläisen Uintiliiton alaiseksi lajiksi.

Norjassa lajissa on järjestetty maailmanmestaruuskilpailuja vuodesta 2008 alkaen. Parhaimmillaan hyppytapahtumaan on ollut myynnissä yli 3 000 lippua, ja tapahtuma on silloin myyty loppuun jo ennakolta.