Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Toimisiko Etelä-Karjalan malli kouluväkivallan torjunnassa Tampereella? – Valtuustoaloite: "Lainvastaiset teot eivät kuulu kouluihin"

Kokoomuksen, Kristillisdemokraattien ja RKP:n Tampereen valtuustoryhmä esittää valtuustoaloitteella niin sanottua Etelä-Karjalan mallia käyttöön Tampereelle. Malli tarkoittaa tiivistettynä sitä, että jos alle 15-vuotias tekee koulussa lainvastaisen teon, asiasta tehdään rikosilmoitus.

Maanantain valtuustossa jätetyn aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sofia Vikman (kok.) vaatii, että lainvastaisiin tekoihin "puututaan kouluissa yhtenäisesti ja ponnekkaasti".

– Väkivalta, ahdistelu, uhkailu, vainoaminen, varkaudet, kunnianloukkaus tai muut lainvastaiset teot eivät kuulu kouluihin. Lapsilla on aikuisten kanssa yhtäläiset oikeudet lain suojaan ja fyysiseen koskemattomuuteen. Ongelmia ei saa vähätellä sen takia, että kyseessä on iältään nuoret ihmiset. Etelä-Karjalassa on hyviä kokemuksia kotien, koulujen ja viranomaisten tiiviistä yhteistyöstä kouluväkivallan ja muun lainvastaisen toiminnan kitkemiseksi. Toimivaksi todettua mallia kannattaa hyödyntää myös Tampereella, Vikman perustelee tiedotteessa.

Tekijä ohjattaisiin keskusteluryhmään, jossa on tekijän ja uhrin lisäksi mukana keskustelemassa molempien huoltajat, poliisi sekä nuorten oikeusedustaja.

– Etelä-Karjalassa koko alueen yhteinen ohjeistus on tehokkaaksi todettu tapa puuttua lainvastaisiin tekoihin. Ohjeistuksen ydin on siinä, että se tuo yhteiset selkeästi kirjatut ja riittävän vakavat toimintatavat eri tilanteisiin puuttumiseksi. Se on konkreettinen keino parantaa lasten ja nuorten kouluturvallisuutta.

Vikmanin mukaan Tampereen pitää olla maailman paras ja turvallinen kasvupaikka lapselle.

– Kaikille se ei sitä valitettavasti vielä ole. Siksi Tampereelle on luotava koululaisten lainvastaisiin tekoihin puuttumiseksi malli, joka perustuu tulokselliseksi todettuun Etelä-Karjalan malliin, sanoo Vikman.