Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uutissuomalainen: Antibioottien kulutus laski selvästi koronavuonna – Koronarajoitukset ja hygienia tehosivat tavallisiinkin tauteihin

Suomalaiset ostivat koronavuonna huomattavasti vähemmän antibiootteja kuin vuotta aiemmin, kertoo Uutissuomalainen.

Kelan tilastojen mukaan apteekeista ostettiin antibiootteja viime vuonna 1,6 miljoonaa kertaa, mikä on kolmannes vähemmän kuin vuonna 2019. Kelan erikoistutkijan Heini Karin mukaan syynä tähän on erityisesti se, että hengitystieinfektioihin käytettävien antibioottien kulutus laski heti koronarajoitusten alettua viime vuoden maaliskuussa.

Samalla antibioottien kulutuksen kustannukset laskivat kolmanneksella noin 26,9 miljoonaan euroon. Kelan tilastoissa eivät ole mukana sairaaloissa käytettävät antibiootit eivätkä sellaiset antibiootit, joista ei saa korvausta.

Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen arvioi Uutissuomalaiselle, että tavanomaisten hengitystieinfektioiden leviämistä ovat ehkäisseet käsienpesu ja yskimishygienia. Lisäksi flunssaan ei ole haettu helpotusta lääkäristä samoissa määrin kuin normaaliaikoina.

Antibiootit ovat reseptilääkkeitä, joita lääkärit määräävät bakteerien aiheuttamien infektioiden eli tulehdusten hoitoon. Koronavirukseen antibiootit eivät tehoa.