Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Eteenpäin katsova rohkea fiilis tarttuu” – Katuremontteihin positiivisesti suhtautunut keskustakauppias on edelleen positiivinen

Kauppa: Keskustan positiivinen kauppias on edelleen positiivinen – ”Turhautumisia ei ole tullut vastaan”

”Auttaa, kun tietää, että niillä, jotka kadun avaavat, on kova halu hoitaa asiat hyvin.”

Näin julisti K-Supermarket Ratinan kauppias Marko Laaksonen joulukuussa 2019 Tamperelaisessa Hatanpään valtatien ratikkatöiden alkaessa.

Nyt töiden loppu häämöttää jo, sillä Hatanpään valtatien pisto on valmistumassa ratikan liikennöitävään kuntoon etuajassa eli jo muun ratikkaliikenteen alkaessa elokuussa.

On väliraportin paikka.

– Liikennejärjestelyt ovat toimineet, eikä tietääkseni vakavia vaaratilanteita ole ollut. Pelättyjä turhautumisia ei ole tullut vastaan. Täytyy nostaa hattua, että rakentajat ovat suunnitelleet ja tehneet asiat fiksusti, kiittelee Laaksonen nyt.

Laaksosen mukaan etuajassa valmistuvista töistä kiitettiin rakentajia jo helmikuun lopulla kahvitarjoilulla työmaalla.

Eihän me tämän muun hullutuksen keskellä ole huomattu oikeastaan mitään.

Laaksonen lupasi reilu vuosi sitten omasta puolestaan, että positiivisuus, avoin keskusteluyhteys ja ratkaisukeskeisyys säilyvät, kun monia yrittäjiä arveluttanut katuremontti etenee.

Tästäkään lupauksesta ei ole tarvinnut tinkiä.

– Kaupunki ja Raitiotieallianssi osoittivat selvästi sen, että kaikkien mielipiteitä ollaan kiinnostuneita. Näin syntyi luonnollinen kanava aktiiviselle yhteydenpidolle.

Viestintätiimissä olivat mukana Tampere Tunnetuksi ry, Raitiotieallianssi ja Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma.

– Jälkeen päin voi sanoa, että erityisesti kiinnitettiin huomiota siihen, että elämä toimii työmaan aikanakin.

Laaksonen korostaa, että katutyöt eivät olleet Ratinassa ongelma liiketalouden kannalta. Tosin niiden vaikutuksia kauppaan on hyvin vaikea arvioida, kun samalle aikajaksolle sattui huomattavasti suurempi mullistus.

– Eihän me tämän muun hullutuksen keskellä ole huomattu oikeastaan mitään. Korona on kuitenkin montaa kertaluokkaa suurempi haaste kuin ratikkatyömaa.

Hämeenkadun ja Itsenäisyydenkadun yrittäjissä paljon jupinaa nostaneiden ratikkatöiden jälkeen Hatanpään valtatien töiden alkuun optimistisesti suhtautunut kauppias herätti reilu vuosi sitten paljon huomiota.

Voimme katsoa eteenpäin ja taaksepäin, mutta vain edessäpäin oleviin asioihin voimme vaikuttaa, vakuutti Laaksonen tuolloin.

– Edelleen uskon, että eteenpäin katsova rohkea fiilis tarttuu. Yrityksen kannalta tärkeään kehityshankkeeseen lähteminen voi olla pienestä kiinni. Päätös on aina helpompi, kun ympärillä mennään eteenpäin. Tämä synnyttää helposti lumipalloefektin.

Laaksosen mukaan eteen tulevien haasteiden kohdalla ei saa kuitenkaan kohautella vain olkapäitään, vaan kaupungin muuttumisen vaikutuksia yrittämiseen on seurattava. Tarvittaessa pitää reagoida.

– Muutoksilla on kaikenlaisia vaikutuksia. Aina joku voittaa ja joku kärsii. Tässä syntyy kuitenkin laaja kokonaishyöty siitä, että siirrytään kaupungin kehittämisessä seuraavaan vaiheeseen. Ratikka ja areena ovat asioita, josta voi olla ylpeitä Tampereella.