Tamperelainen Jaakko on muokannut 70 000 Wikipedia-artikkelia, mutta aloittanut itse vain 100 – "Vanhat painetut tietokirjatkaan eivät olleet neutraaleja joka asiassa eivätkä aina täysin oikeassa..."

Tieto: Wikipedia kouluttaa lukijoitaan epäilemään, sanoo Wikimedia Suomi ry:n tamperelainen puheenjohtaja Jaakko Pirinen.

Jaakko Pirinen on ollut aktiivinen Wikipediaan kirjoittaja kesästä 2007 alkaen. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Wikipedia on tietosanakirja, josta julkaistaan koko ajan koevedoksia eikä se tule koskaan valmiiksi.

Wikimedia Suomi ry:n tamperelaisen puheenjohtaja Jaakko Pirisen määritelmä on osuva. Kaikki kieliversiot yhteenlaskettuna Wikipediassa on noin 55 221 072 (22.11.2020) artikkelia ja suomenkielisessä Wikipediassa on yli 500 000 artikkelia. Luvut kasvavat joka päivä ja artikkelit muuttuvat.

Wikipediaa koskevat luvut on muuten otettu Wikipediasta. Voiko Wikipediaan uskoa?

– Varmasti on paljon ihmisiä, jotka ottavat kaiken lukemansa totuutena, mutta Wikipedia luultavasti myös kouluttaa lukijoitaan epäilemään. Vanhat painetut tietokirjatkaan eivät olleet neutraaleja joka asiassa eivätkä aina täysin oikeassa, mutta ihmiset eivät kiistäneet niiden sisällön totuudenmukaisuutta kovin helpolla, Jaakko Pirinen sanoo.

Wikimedia Suomi ry edistää Wikipedian ja muiden Wikimedia Foundationin ylläpitämien palveluiden tuntemusta ja käyttöä sekä vapaan sisällön luontia ja levittämistä Suomessa.

Pirisellä Wikimedia Suomi ry:n puheenjohtajana ei ole mitään valtaa Wikipedian kirjoittajiin, mutta toisaalta hän ei vastaa suomenkielisen Wikipedian sisällöstä kellekään esimiehelle, koska sellaista ei ole.

– Yhdistys tekee taustalla asioita, joihin vapaaehtoistyötä Wikipediaan tekevät yhteisöt eivät järjestäytymättöminä massoina pysty. Olen muun muassa yhteydessä säätiöön, joka pitää Wikipediaa teknisesti yllä. Saamme sieltä taloudellista toiminta-avustusta.

Tamperelainen Pirinen on ollut aktiivinen Wikipediaan kirjoittaja kesästä 2007 alkaen, jolloin hänestä tuli enemmän muokkaaja kuin lukija. Mies aloitti saman vuoden syksyllä informaatiotutkimuksen opinnot Tampereella, joten laajempikin kiinnostus samankaltaiseen toimintaan oli olemassa.

– Olen ollut melko laiska tekemään omia artikkeleja Wikipediaan. Suomenkelisessä Wikipediassa on yhä vain noin 100 artikkelia, jotka minä olen aloittanut. Se on aika vähän, kun ottaa huomioon, että olen tehnyt Wikipediaan noin 70000 muokkausta.

Se on ollut tietoinen päätös, Pirinen sanoo. Jo olemassa olevissa teksteissäkin on paljon korjattavaa. Tekemistä riittäisi vaikka loputtomasti muun muassa editoinnissa, kielenhuollossa, järjestelyissä ja lähteistämisessä.

70000 muokkausta on joka tapauksessa uskomattoman suuri määrä ja "onhan siihen aikaa mennyt", kuten Jaakko Pirinen kertoo.

– Opiskeluvuosina oli aikaa hoitaa Wikipediaa ja on ollut kausia, jolloin olen tehnyt sitä vähintään 40 tuntia viikossa. Kolme viime vuotta on ollut hiljaisempaa ja se johtuu siitä, että aikasyöpön harrastuksen tilalle on tullut toinen aikasyöppö harrastus eli yhteisöllinen sukututkimus. Olen kuitenkin hoitanut Wikimedia Suomi ry:n puheenjohtajan tehtäväni, en niinkään tuottanut sisältöä.

Jaakko Pirisellä on ollut koneellaan jo reilusti yli 10 vuotta muistioita selvistä virheistä, joihin hän on törmännyt Wikipediassa, mutta ei ole vielä joko selvittänyt asian oikeaa laitaa tai ei vain muuten ole ehtinyt tehdä sille mitään.

– Wikipediaan kirjoittaessa täytyy hyväksyä epävarmuus ja se, että työ on koko ajan muiden arvioitavissa. Ei ole ihme, että Wikipediassa on eniten artikkeleita asioista, joihin liittyy selkeitä faktoja.

– Se, montako asukasta on Tampereella, on paljon helpompi kirjoittaa todenpitävästi kuin esimerkiksi se, mitä musiikkigenreä jokin yhtye edustaa. Kummankin tyyppisistä asioista pitää silti kirjoittaa Wikipediaan, Pirinen muistuttaa.

Wikipedia

Wikipedia on internetissä julkaistava ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja.

Wikipediaa kirjoitetaan 291 kielellä.

Englanninkielinen Wikipedia syntyi tammikuussa 2001, suomenkielinen helmikuussa 2002.

Yhteensä 56 miljoonaa artikkelia. Suomenkielisiä artikkeleita 500 000.

Lähde: Wikipedia

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut