Tamperelainen Reijo jonotti yli viisi tuntia aikaa koronarokotukseen – kaupunki myöntää ongelmat puhelinpäivystyksessä

Korona: Tamperelaiset 75–79-vuotiaat soittivat viime keskiviikkona rokoteaikoja niin, että linjat ruuhkautuivat. Nyt puhelimeen vastaavien asiakaspalvelijoiden määrää on lisätty.

Sairaanhoitaja Riia Tapiainen antoi Leena Säkerille koronarokotuksen Tampereen Ratinan stadionin rokotuspisteessä torstaina iltapäivällä. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Maaliskuun toisella viikolla Tampereella asuva Reijo, 72, havaitsi lehti-ilmoituksesta että 75–79-vuotiaiden rokotusaikoja voi varata keskiviikosta kello 12 alkaen. Samassa lehti-ilmoituksessa kerrottiin, että 18–68-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusaikoja voi varata kaupungin terveysasemilta.

Reijo kokoontui asuntoonsa yhdessä 75-vuotiaan ystävänsä kanssa. Molemmat alkoivat soittaa terveyspalveluiden numeroon heti kello 12 alkaen.

Ystävän puhelin hyytyi noin parin tunnin jälkeen. Reijo ehti soittaa ilmoitettuun numeroon nelisenkymmentä kertaa. Lopulta puoli kuuden aikaan hän sai yhteyden terveydenhoitajaan.

– Minä en 72-vuotiaana voinut aikaa varata, mutta 75-vuotiaalle ystävälleni rokotusaika järjestyi, Reijo kertoo.

Reijo oli ehtinyt käyttää puhelintaan sen verran, että oli sittemmin yhteydessä puhelinoperaattoriinsa siitä, tuleeko soitoista miten tukeva lisäys puhelinlaskuun. Operaattori oli lohduttanut, että ei tule.

Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio kertoo, ettei Reijon kokemus ei ollut ainoa mainitun päivän osalta.

– Jos meillä tavallisena päivänä kirjataan 10 000 soittoyritystä, niin tällä kertaa soittoyrityksiä tuli yhteensä 26 000. Kun puhutaan 75–79-vuotiaista tamperelaisista, niin se ikäluokka on 9 000 tamperelaista. Se varmasti lisäsi ruuhkaisuutta entisestään, että tämänikäisen rokotettavan kanssa voi tulla rokotteelle lähiomainen, joka on täyttänyt 70 vuotta ja jonka oli varattava aika puhelimitse, Aikio kuvailee.

– Pahoittelen ruuhkautumista. Teemme töitä, että tämä kokonaisuutena onnistuu paremmin. Systeemiä kehitetään koko ajan, hän jatkaa.

Kehittämisellä hän tarkoittaa muun muassa sitä, että kaupunki on lisännyt asiakaspalvelijoiden määrää ruuhkahuippuja helpottamaan.

– Neuvonnassa on 20 sairaanhoitajaa ja koronatyöhön on lisätty nyt kahdeksan työntekijää. Lisää rekrytoidaan koko ajan.

Siitäkin hän on tyytyväinen, että ihmiset ovat asioineet sähköisen ajanvarauksen kautta.

– Sähköisesti rokotusaikansa varanneita on ollut kaksi kertaa enemmän kuin puhelinaikoja, Aikio sanoo tyytyväisenä.

Jonottamisesta hänellä on tuore esimerkki, joka kertoo onnistumisesta.

– Keskiviikkoaamuna kun katsoin tilannetta, niin silloin rokotusaikaa jonotti yksi henkilö.

Reijo oli tietysti tyytyväinen siihen, että oli sitkeällä soittelulla ja jonottamisella onnistunut varaamaan ajan ystävälleen.

Samassa yhteydessä häntä oli rokotusten suhteen jäänyt kuitenkin askarruttamaan se, millaisella suunnitelmalla 69–74-vuotiaita tamperelaisia ollaan rokottamassa, ja miksi osa rokotuksista on Ratinassa ja osa terveyskeskuksissa.

– Rokote on eri. AstraZenecan rokote on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille, Modernan rokotetta annetaan ensisijaisesti 70 vuotta täyttäneille. Ratinassa rokotetaan ikäihmisiä ja terveysasemilla riskiryhmiä, Aikio kuvailee käytäntöä.

Mainitun ikäluokan (70–74-vuotiaat) rokotukset alkavat Tampereella maanantaista alkaen. Ensimmäisenä vuorossa ovat vuonna 1947 syntyneet, jotka voivat varata aikaansa maanantaista kello 12 alkaen.

Vuonna 1948 syntyneiden soittoaika alkaa keskiviikkona kello 12.

Näin rokotetaan nyt Tampereella

Rokotusajan voi Tampereella varata nyt yli 75-vuotias. Myös samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja samassa taloudessa asuvat yli 70-vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen.

Nämä rokotukset annetaan Ratinan rokotusyksikössä Tampereen Ratinan stadionilla.

Rokotusajan terveysasemalle voi varata Tampereella 18–68-vuotias tamperelainen, joka kuuluu riskiryhmään 1.

Tähän riskiryhmään kuuluu henkilö, jolle on esimerkiksi tehty elinsiirto tai kantasolusiirto enintään puoli vuotta sitten.

Myös vaikea immuunihäiriö, krooninen munuaissairaus, tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä tai krooninen keuhkosairaus lasketaan lisäksi mukaan tähän riskiryhmään.

Seuraavaksi Tampereella rokotetaan 70–74-vuotiaat. Vuonna 1947 syntyneiden ajanvaraus alkaa maanantaina kello 12.

Vuonna 1948 syntyneiden ajanvaraus alkaa keskiviikkona kello 12, vuonna 1949 syntyneiden keskiviikkona 31. maaliskuuta kello 12, vuonna 1950 syntyneiden tiistaina 6. huhtikuuta kello 12 ja vuonna 1951 syntyneiden torstaina 8. huhtikuuta kello 12.

(Nämä tiedot perjantai-iltapäivän tietojen mukaan.)

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut