Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Makia taipui lopettamaan yhteistyönsä Kärkkäisen kanssa omistajan somekommenttien takia – "Hän ei ole missään yhteydessä pyytänyt anteeksi"

Makia Clothing lopettaa yhteistyönsä tavaratalo Kärkkäinen Oy:n kanssa. Syynä ovat "tavaratalon omistajan arvot ja toiminta sosiaalisen median kanavissa".

Makia on joutunut selittelemään yhteistyötään Kärkkäisen kanssa jo jonkin aikaa. Keskustelu on kuumentunut erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Moni muu yritys on irtisanonut yhteistyönsä Kärkkäisen kanssa jo aikaisemmin, muun muassa Finlayson ja Fiskars.

– Annoimme Kärkkäinen Oy:n omistajalle mahdollisuuden korjata toimintaansa, mutta sitä ei tapahtunut. Lisäksi hän ei ole missään yhteydessä pyytänyt anteeksi, katunut lausuntojaan tai oikonut vastuuttomia mielipiteitään. Emme saaneet muutettua asioita sisältäpäin, vaikka uskoimme siihen pystyvämme. Siltä osin kritiikki meitä kohtaan oli oikeutettua, olimme väärässä. Suomessa kaikilla on sananvapaus, mutta me vedämme omalta osaltamme rajan nyt tähän, sanoo tiedotteessa Makian luova johtaja Totti Nyberg sanoo.

Nybergin mukaan Makia ei irtisanonut yhteistyötä aiemmin, koska yrityksessä uskotaan, että kaikille ihmisille pitää antaa mahdollisuus muuttaa käytöstään.

– Emme vain halunneet kääntää selkäämme ja juosta karkuun. Päätöstä on vaikeuttanut se, että meille pienenä yhtiönä Kärkkäisen tuoma liikevaihto on ollut merkittävä. Lisäksi yhteistyö tavaratalon operatiivisen johdon ja henkilöstön kanssa on toiminut koko ajan kiitettävän hyvin, Nyberg selittää tiedotteessa.

Kärkkäinen-tavaratalon omistaja Juha Kärkkäinen on korona-aikana muun muassa levittänyt kyseenalaistanut viruksen olemassaolon, väittänyt koronarokotteita vaarallisiksi ja väittänyt koronaoireiden johtuvan 5g-säteilystä.

Silti Kärkkäisen tavarataloissa myydään 5g-laitteita ja muita omistajan kritisoimia tuotteita, kirjoitti Seura viime vuonna.

Aiemmin Kärkkäinen on ollut otsikoissa äärioikeistolaisista mielipiteistään ja hänet on myös jo viime vuosikymmenen alussa tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Makian tuotteita on myyty Kärkkäisen tavarataloissa vuodesta 2013 alkaen ja tuotteet pysyvät tavaratalon valikoimissa vielä jonkin aikaa.

– Jo tehdyt avoimet tilaukset sekä ennakkoon myydyt tuotteet toimitetaan sovitusti. Mutta uusia tilauksia emme ota heiltä enää vastaan, Nyberg sanoo tiedotteessa.

Makialla on ollut omiakin mediakohuja. Esimerkiksi vuonna 2019 puhuttiin laajasti siitä, miten paljon jotkut Makian tuotteiden kuvat muistuttavat muiden tahojen logoja. Tuolloin Makia kertoi ainakin MTV:lle, että yli 80 tuotteeseen oli tällä tavalla haettu "inspiraatiota".