Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Aku Hirviniemi on nyt Urpo Lahtinen – "Hymyssä ei sensuroitu mitään, eikä sensuroida tässäkään"

Sarja: Kansan tuntema suosikkinäyttelijä nähdään keväällä 2022 tamperelaisen mediakeisarin ja Tamperelaisen perustajan roolissa.

Kun Lehtimiehet Oy:n kustantajasta ja omistajasta ja Kaupunkilehti Tamperelaisen perustajasta Urpo Lahtisesta aika jätti 15. lokakuuta vuonna 1994, riihimäkeläinen Aku Hirviniemi oli 10-vuotias nassikka.

Yhteiskunnasta ja maailmasta kiinnostunut nassikka katseli kuitenkin televisiouutisia sekä luki lehtiä. Sieltä tuli vastaan tuttuja kasvoja, joihin lukeutui myös Lahtinen.

– Urpon kasvojen näkemisestä tulee tavallaan turvallinen olo. Katselin taannoin dokumentin Gorbatshovista. Heti kun Gorban kasvot tulivat ruutuun, tuli turvallinen olo, ikään kuin lämmin muisto lapsuudesta, Hirviniemi miettii.

Keväällä 2021 suomalaisten erinomaisen hyvin tuntema näyttelijä on viettänyt paljon aikaa Urpo Lahtisena. Hän esittää lehtikeisaria Hymyä!-sarjassa, joka tulee esitettäväksi C More -palvelun kautta keväällä 2022.

– Urpo oli mies, joka tiesi mitä halusi ja teki sen mitä halusi. Hän ei antanut ulkopuolisten vaikuttaa siihen mitä hän elämässään teki. Urpo oli karismaattinen henkilö, samaan aikaan hyvin ristiriitainen ja hyvin vaikuttava, Hirviniemi luonnehtii.

Kuvaukset tuovat näyttelijän Tampereelle ainakin 30 päiväksi. Sinä aikana kuvataan ainakin Tillikassa ja Tiiliholvissa, mutta myös Villa Urpossa. Siihen liittyy tiivis yhteistyö lehtikeisarin pojan Jeppe Lahtisen kanssa.

– Jeppe on ollut innolla mukana jo käsikirjoitusvaiheessa. Hän oli sillä mielellä, että kun Hymyssä ei sensuroitu mitään, ei sensuroida tässäkään. Kohtauksissa minulla on käytössä muun muassa Urpon viimeinen rannekello. Jeppe on mukana myös yhdessä sarjan kohtauksessa, Hirviniemi kuvailee.

Myös Lahtisen lapsenlapset Kukka ja Klaara ovat olleet mukana kuvauksia seuraamassa.

Näyttelijänä Hirviniemi ymmärtää hyvin Lahtisen tapaa käsitellä maailmaa.

– Urpo ajatteli, että jos pysytään vain totuudessa, se on usein kovin tylsää. Parasta on mehukas, mahdollisimman monia kiinnostava tarina. Emme tee sarjasta dokumenttia, vaan mielenkiintoisen tarinan, näyttelijä kertoo.

Tämän asian tietää useamman vuosikymmenen kokemuksella Heikki Kinnunen, joka näyttelee sarjassa toimittaja Pekka Kososta. Kyseessä on samalla ensimmäinen tuotanto, jossa kahden eri sukupolven suomalaiset koomikkosuosikit esiintyvät yhdessä.

– Heikki menee minun papereissani legendana. Taustatyöt ovat nytkin tehty viimeisen päälle, ja kohtaukset käydään läpi kokemuksen kautta analyyttisesti. Olen todella kiitollinen, että voin tehdä Heikin kanssa töitä.