Kauppakamarien yrityskysely valmistui: Suuri osa vastaajista pitää hallituksen koronatoimia "sekavina ja ennakoimattomina"

Kauppakamarin jäsenyritykset pitävät pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen koronatoimia enimmäkseen sekavina ja ennakoimattomina. Ulla Ylisaari
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kauppakamarien jäsenyritysten mielestä hallituksen koronatoimet ovat olleet liiketoiminnan näkökulmasta sekavia ja ennakoimattomia. Kyselyyn vastanneista noin 2700 yrityksestä 67 prosenttia katsoi, että hallituksen toiminta on ollut melko tai erittäin sekavaa.

Tampereen kauppakamarin jäsenyritykset olivat samoilla linjoilla arvioidessaan hallituksen koronatoimia. Lähes 66 prosenttia moitti niitä melko tai erittäin sekaviksi ja ennakoimattomiksi. Melko tai erittäin tyytyväisiä toimiin oli 33 prosenttia kyselyyn vastanneista.

– Toimialoittain tarkasteltuna tilanne vaihtelee, mutta erityisen huolestuttava se on matkailu- ja ravintola-alalla. Tampere on kotimaisten matkailijoiden suosiossa, ja viime kesä oli alalle hyvä. Rajoituksia ollaan nyt jatkamassa kesäkuun loppuun, mikä lataa epävarmuutta matkailukauden suunnitteluun. Huonolta näyttää, sanoo apulaisjohtaja Markus Sjölund Tampereen kauppakamarista sanoo tiedotteessa.

– Ennakoitavuus ja päätösten selkeys ovat liiketoiminnalle erittäin tärkeitä. Yritykset pystyvät sopeutumaan ikäviinkin asioihin, kun ne ovat tiedossa mahdollisimman ajoissa, eivät jätä tulkinnanvaraa ja niistä viestitään selkeästi, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Poikkeustilanteessa ennakoitavuus ja selkeyden merkitys korostuvat. Romakkaniemen mukaan tämä on otettava vakavasti huomioon, jotta yhteiskunnan avaaminen sujuisi mahdollisimman hyvin.

Koronavuosi 2020 kohteli useimpia yrityksiä kaltoin, mutta toisilla yrityksillä liikevaihto jopa kasvoi. Kyselyyn vastanneista tamperelaisyrityksistä 29 prosenttia kertoo, että liikevaihto kasvoi 1–50 prosenttia viime vuoden aikana.

Melkein viidennes yrityksistä kertoi liikevaihdon pysyneen ennallaan. Puolet yrityksistä kertoi liikevaihdon laskeneen.

Yritysten näkymät loppuvuodelle ovat melko positiiviset. 29 prosenttia tamperelaisyrityksistä uskoo, että liikevaihto kasvaa loppuvuoden aikana ja 36 prosenttia arvelee sen pysyvän ennallaan. Vajaa kolmasosa uskoo liikevaihdon laskevan. Valtakunnallisesti näkemykset ovat samoilla linjoilla tamperelaisten kanssa.

Uutista päivitetty 18.3. kello 14.21: Lisätty tieto siitä, että sitaatit ovat peräisin tiedotteesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut