Näinkin koronavuosi näkyy Tampereella: lomautetut hakeutuivat koulutukseen

Opiskelu: Koronavuosi näkyi ammatillisissa oppilaitoksissa, kun lomautetut ja irtisanotut hakeutuivat opiskelemaan.

Koronavuoden lomautukset näkyvät Tampereen aikuiskoulutuskeskus TAKK:n opiskelijamäärissä.

– Lomautetut ovat hakeutuneet koulutukseen joko kehittämään osaamistaan omalla alalla tai kouluttautumaan uudelle alalle, kertoo TAKK:n kehitysjohtaja Satu Neuvonen.

– Useimmiten on hakeuduttu lähialalle, mutta on varmasti myös niitä, jotka ovat pohtineet alanvaihtoa ja saaneet tästä viimeisen sysäyksen.

Kovin suurta muutosta korona ei kuitenkaan ole tuonut aikaisempiin vuosiin verrattuna. Eniten viime vuonna valmistui lähihoitajia eli sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneita sekä liiketoiminnan ammattitutkinnon suorittaneita. Myös puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto oli suosittu.

– Opiskelijamäärä on pysynyt aika lailla samana vuoteen 2019 verrattuna.

Aikuisopiskelijat ja toista tutkintoa suorittavat voivat hakea jatkuvalla haulla ammatilliseen koulutukseen ympäri vuoden. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun koulutusjohtaja Regina Blom kertoo, että koulutustarjontaa on lisätty vastaamaan kysyntää ja se on myös kiinnostanut hakijoita.

– Hakijamäärät ovat lisääntyneet ja tasaista nousua on näkyvissä. Vuonna 2019 opiskelijavirtauma oli 17 418 joista 5953 oli aikuisopiskelijoita. Vuonna 2020 opiskelijavirtauma oli kasvanut hieman ja aikuisopiskelijoiden osuus kasvanut enemmän, Blom kertoo.

Sekä lomautukset että irtisanomiset ovat näkyneet Tredussa.

– Ei ole tilastotietoa, mutta kun meillä on hakupäivät kerran kuussa, niin hakijoiden haastattelujen yhteydessä on tullut ilmi, että on mietitty alan vaihtoa monen vuoden ajan, mutta nyt se on tullut ajankohtaiseksi, Blom kertoo.

– Lomautus- ja irtisanomisuhka ja korona-aika ylipäänsä on antanut sysäyksen kouluttautumiselle.

Korona-aika ei ole vaikuttanut koulutusalojen kysyntään. Alat, jotka vetivät huonosti opiskelijoita aiemmin, ovat pysyneet aika lailla samoina: ravintola- ja cateringala, puhtaus- ja kiinteistöala, matkailuala, puutarha-ala, metsäala ja kone- ja tuotantotekniikka. Opiskelijoita vetävät sosiaali- ja terveysala, kasvatus- ja ohjausala, logistiikka-ala, sähkö- ja automaatioala sekä tieto- ja viestintätekniikan ala.

Blom uskoo, että korona-aika tulee pysyvästi muuttamaan tapaa järjestää koulutusta.

– Meillä on nyt etäopetuksen aikana isoja kiinteistöjä tyhjillään. Tulevaisuudessa tullaan entistä enemmän viemään koulutusta verkkoon. Etenkin teoriaopetusta pyritään toteuttamaan verkossa, Blom sanoo.

– Oppisopimukset, työpaikoilla ja yhteistyössä työelämän kanssa toteutettavat räätälöidyt koulutukset sekä verkkototeutukset tulevat lisääntymään. Työvoimapulasta kärsivillä aloilla ei ole muita vaihtoehtoja, jotta saadaan ammattitaitoista väkeä.

Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti kertoo, että parhaillaan käynnissä olevan yhteishaun jälkeen tiedetään, mitkä alat vetävät.

– Matkailu- ja ravitsemisala on sellainen, missä pelätään, että tuleeko hakijoita, kun kaikki tietävät tilanteen koronasta johtuen, Lahti sanoo.

– Jos nuoret hakeutuvat koulutukseen nyt, niin mikä on tilanne kolmen vuoden päästä.

Lahden mukaan Saskyssa opintonsa keskeytti vuonna 2020 harvempi kuin vuonna 2019. Lahden mukaan tulos kertoo hyvästä yhteistyöstä. Opettajat ovat esimerkiksi ottaneet pienryhmissä näyttöjä vastaan koululla, jotta opiskelijat valmistuvat.

Toisaalta opetusta on järjestetty paljon verkossa.

– Meillä on osaamisaloja ja tutkinnon osia, jotka on siirretty täysin verkkoon.

Lahti kertoo, että Saskyn toiminta-alueella yritykset ovat myös käyttäneet ely-keskuksen rahoittamia täsmä- ja muutoskoulutuksia.

– Usean yrityksen kanssa on neuvottelut, että syksyllä alkaisi koulutukset. Osa kärsii työvoiman saatavuudesta.

Lahti kantaa kuitenkin huolta siitä, että nuoret pysyvät mukana.

– Tämä on asia, johon pitää saada tukitoimia valtiolta. Ei poistu, kun meidät on rokotettu. Niille nuorille, jotka etsivät omaa paikkaansa, pitää saada lisää tukea, Lahti sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut