Hervannan Ahvenisjärveen asennettiin ilmastuslaite

Hervannan asuinalueen keskellä sijaitsevan Ahvenisjärven happitilanne on heikentynyt talven aikana. Kalakuolemien ehkäisemiseksi järveen on tällä viikolla asennettu ilmastuslaite, jonka avulla järviveden happipitoisuutta pyritään nostamaan.

Ilmastuslaite sijaitsee noin 50 metrin etäisyydellä laiturista. Jää laitteen läheisyydessä on heikkoa, joten varoalue laitteen ympärillä on merkitty lippusiimalla.

Ahvenisjärvi on pieni ja voimakkaasti rehevöitynyt järvi, jolle heikko happitilanne ei ole sinänsä poikkeuksellinen. Ahvenisjärveä onkin ollut tarve hapettaa keinotekoisesti ennenkin. Järvessä on siksi saattanut useana talvena havaita vettä sekoittavan ja sen vuoksi osaa järvestä sulana pitävän virrankehittimen.

Tämä talvi on myös ollut viime vuosia selvästi ankarampi. Sääolosuhteet ovat todennäköisesti vaikuttaneet Ahvenisjärven happipitoisuuden laskuun, sillä pitkänä jääpeitteisenä aikana järvi ei ole saanut happitäydennystä ilmakehästä. Happi alkaa olla järven pintavedessäkin todella vähissä.

Koska talvinen sää näyttää vielä jatkuvan, ilman keinotekoista hapetusta happi ehtisi luultavasti kulua Ahvenisjärvestä kevään aikana kokonaan loppuun. Sen vuoksi järvelle on nyt asennettu virrankehitintä tehokkaampi ilmastuslaite.

Ahvenisjärven rehevyyttä ja happitalouden ongelmia selittäviä tekijöitä ovat muun muassa tiiviisti rakennettu valuma-alue, veden hidas vaihtuvuus, järven pieni koko ja veden kiertoa hankaloittava suhteellisen suuri syvyys.

Monelle hervantalaiselle tärkeän järven tilan parantamiseksi järveä on hapetuksen lisäksi käsitelty aiemmin alumiinikloridilla. Kemikaalikäsittelyn avulla järviveden fosforipitoisuutta saatiin selvästi laskettua ja sisäistä kuormitusta hillittyä. Käsittelyiden vaikutuksia on seurattu vesinäytteenotoin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut