Kenan oli ensimmäinen turkkilainen parturi Pirkanmaalla – "Kaikille riittää tukkaa leikattavaksi"

Naapurit: Pirkanmaalla on nykyisin kymmeniä turkkilaisia partureita. Jalkapallomies Kenan Uluöz oli heistä ensimmäinen. Maanantaina avautui neljäs Kenanin nimeä kantava parturi Nokialle.

Turkkilaisia partureita on Tampereen seudulla nykyisin lukematon määrä. Niin paljon niitä on, ettei Kenan Uluöz ole enää pysynyt laskuissakaan, paljonko.

– Olen joskus miettinyt, että puolet heistä on vanhoja työntekijöitäni, Kenan sanoo ja virnistää hyväntuulisesti päälle.

– Se ei haittaa ollenkaan. Tampereen talousalueella asuu satoja tuhansia ihmisiä, ja kaikille riittää varmasti tukkaa leikattavaksi, hän jatkaa.

Kenan itse oli se ensimmäinen. Miehen ensimmäinen yritys aloitti toimintansa Tampereen Mustanlahdenkadulla vuonna 2009. Nyt Kenanin nimeä kantavia partureita on yhteensä neljä: Tampereella, Lempäälässä ja Ylöjärvellä ja maanantaista alkaen myös Nokialla.

– Kokeilin myös Jyväskylässä. Sinne ja sieltä matkustaminen päivittäin alkoi kuitenkin käydä turhan raskaaksi perheelle, kertoo Kaukajärvellä asuva Kenan.

Kenanin vaimo Esin on tiiviisti yritystoiminnassa mukana. Hän muutti Suomeen vuonna 1996, Kenan saapui maahan 2000-luvun alkuvuosina.

Puolet heistä on vanhoja työntekijöitäni.

Mutta mihin perustuu se, että turkkilaistaustaisista miehistä niin moni aloittaa parturitoiminnan?

– Se on Turkissa erittäin perinteinen ammatti. Ei ole mitään erityistä koulutusta, vaan suvun mukaan mennään ja ammattiin kasvetaan. Kyseessä on miesten ala: pojat oppivat siihen jo lapsena.

– Kenanin tapauksessa oppi on tullut isoisältä. 12-vuotiaana hän vietti kaiken liikenevän ajan isoisänsä parturikampaamossa, ja oppi siinä ammatin vaatimuksen. Kun koulut olivat lukukauden osalta ohi, seuraavana aamuna lähdettiin isoisälle töihin, kertoo Esin Uluöz.

Yksi asia on leimallisen turkkilaista erityisosaamista.

– Korvakarvojen polttaminen.

Ammatti opitaan ottamaan siinä määrin vakavasti, ettei ”turkkilaisen parturin” hyödyntäminen mainonnassa aina tunnu mukavalta.

– Kaikki Suomessa työskentelevät turkkilaiset parturit eivät ole turkkilaisia partureita, vaikka mainostavat itseään sellaisena, Esin sanoo.

Pariskunnan Ylöjärvellä sijaitseva parturi on työntekijöiltään varsinainen kulttuurillinen sulatusuuni. Parturissa työskentelee mies, joka on kotoisin Syyriasta.

– Meillä on tietyt käytännöt, joiden pitää olla hallussa. Kansallisuudella ei ole siinä mitään merkitystä, sanoo Esin Uluöz.

Yksi vaatimus liittyy asiakaspalveluun. Asiakkaisiin suhtaudutaan ystävällisesti. Myös työnteko itsessään otetaan vakavasti.

– Meillä on kaksi lasta, joiden kanssa ollaan se vapaa-aika mikä jää. Muuten tehdään töitä. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla ahkera, emme ole sohvallaistujatyyppiä, Esin naurahtaa.

Ahkeruuteen liittyy se, että yritys pyrkii kasvamaan koko ajan. Nokialla maanantaina avattu parturi tuskin jää viimeiseksi Kenanin parturiksi. Tampereella Kenanin nimeä kantava parturi on toiminnaltaan nykyisin taas Kenanin veljen huolehdittavana ja vastuulla.

– Kasvun myötä toimintaa laajennetaan koko ajan, pariskunta kuvailee.

Suuri jalkapallon ystävä

Kenan Uluöz tunnetaan suurena jalkapallon ystävänä, joka nähtiin takavuosina tiiviisti seuraamassa muun muassa Tampere Unitedin otteluita. Hän sanoo, että nykyisin työtahti on siinä määrin kova ettei vapaa-aika riitä enää lajin suurempaan seuraamiseen.

Pienemmän mittakaavan seuraamiseen kyllä. Kansainvälisistä suurseuroista suosikki tulee nopeasti: se on Liverpool.

– Yksittäisistä pelaajista Mo Salah, ehdottomasti.

Kesällä, mikäli korona suo, nähdään historiallista herkkua: sekä Suomen että Turkin maajoukkueet pelaavat jalkapallon EM-kilpailuissa. Turkilla on lajissa perinteitä, sillä maa voitti MM-pronssia vuonna 2002.

Suomen ja Turkin matsit ovat historiassa olleet joskus myös hyvin tunteellisia. Kesäkuussa 1999 pelattu Suomen ja Turkin välinen EM-karsintaottelu Helsingissä keskeytyi pitkäksi aikaa, kun kurdimielenosoittajat juoksivat kentälle kesken ottelun.

Kenan taas odottaa kesää iloisin mielin.

– Siitä tulee hienoa. Kannustan Suomea ja kannustan Turkkia, totta kai, Kenan sanoo.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut