Tutkimus: Tietokonepelien tekniikoista on apua rakennussuunnitteluun

Tietokonepelit voivat auttaa rakennussuunnittelussa, selvitetään väitöskirjassa. Jari Silvennoinen
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tietokonepelien kehittämiseen kehitettyjä menetelmiä ja välineitä voidaan käyttää myös rakennussuunnittelun apuna. FL Jukka Selin tarkastelee nyt väitöskirjassaan nykyaikaisten pelimoottoreiden hyödyntämistä muun muassa suunnitelmien havainnollistamiseen, tilantarpeiden mitoitukseen, simulointeihin ja suunnittelun joukkoistamiseen.

Väitöskirja esittelee myös Jukka Selinin kehittämän tilantarpeiden mitoitusmenetelmän, jolle on myönnetty patentti sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.

Rakennuksen pelillistettyä tietomallia voivat hyödyntää rakennusalan ammattilaiset, mutta sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi havainnollistamaan rakennussuunnitelmia rakennuksen tuleville käyttäjille. Tällöin havainnollisuuden aste on aivan eri luokkaa kuin vaikkapa perinteisten piirustusten kanssa toimittaessa.

Rakennuksen tulevat käyttäjät voivat liikkua virtuaalisessa rakennuksessa ja esittää kohteeseen liittyviä mielipiteitä ja muutosehdotuksia, jotka sitten suunnittelijat voivat huomioida.

— Muutokset ja korjaukset suunnitteluvaiheessa virtuaalimalliin tehtyinä ovat nopeita ja halpoja verrattuna tilanteeseen, jossa ne jouduttaisiin tekemään valmiiseen rakennukseen jälkikäteen. Esimerkiksi rakennuksen esteettömyyttä voidaan tarkastella hyvin havainnollisesti pelillistetyn virtuaalimallin avulla, Selin toteaa tiedotteessa.

Filosofian lisensiaatti Jukka Selinin vuorovaikutteisen teknologian alaan kuuluva väitöskirja Tietomallin pelillistäminen ja toiminnallisen suunnittelun menetelmä rakennusten suunnittelun apuna tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 26. maaliskuuta kello 12 alkaen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut