Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

14-vuotias Vili Taipale kehitti itselleen työn: Tamperelaispoika hakee ihmisten pyöränromut ja korjaa ne myyntikuntoon – Viliä pyydettiin jo kesätöihin pyöräliikkeeseen

Tamperelainen Vili Taipale, 14, kirjoitti 3. maaliskuuta Facebookin PuskaRario Tampere -ryhmän seinälle ottavansa vastaan rikkinäisiä polkupyöriä sekä niiden osia, korjaavansa pyörät käyttökuntoon ja työllistävänsä itsensä myymällä ne hinnalla, joka kattaa kulut ja Vili saa työstään pienen taskurahan.

– Tein tätä samaa viime kesänä. Moni pääsi eroon turhasta romusta ja jotkut toiset taas saivat halvalla pyörän, Vili Taipale kertoi Facebookissa tempauksestaan, joka tuotti hänelle silloin itse keksityn kesätyön.

Vili on korjannut elämässään jo kymmeniä polkupyöriä eivätkä ne työt tänäkään keväänä ja kesänä lopu kesken. Vili on saanut somepäivityksensä jälkeen sadoittain viestejä, joissa ihmiset kyselevät, milloin Vili voisi hakea heidän pyöräromunsa. Toistaiseksi Vilin perhe on hakenut noin 60 fillaria.

– En olisi osannut ajatella, että homma kasvaa näin suureksi Puskaradio-ryhmän kautta. Minulle tulee koko ajan uusia viestejä vaikka olen jo kirjoittanut ryhmään, että kiitos saamistani pyöristä, mutta en voi ottaa nyt enempää vastaan. Pyöriä on niin paljon, että niiden korjaaminen kestää yli kesän, Vili Taipale selittää.

Onneksi hänen käytössään on Tampereella oleva varasto, jossa kymmenet pyörät nyt ovat. Siellä on myös runsaasti erilaisia polkupyörien varaosia.

– Varastokin on kyllä jo täynnä, Vili sanoo.

Vili muistelee saaneensa ensimmäisen pyöränsä noin 6-vuotiaana. Hän aloitti sen tuunaamisen ja kun innostui hommasta niin ryhtyi korjaamaan muitakin pyöriä.

Vili on korjannut monenmoisessa kunnossa olevia polkupyöriä. Jotkut ovat olleet niin rämiä, että lähes kaikki osat on pitänyt vaihtaa uusiin, mutta Vili on taikonut niistäkin kelvollisia käyttöpyöriä.

Iso osa hänelle tulleista fillareista on ollut maastopyöriä, paljon on ollut myös kaupunkipyöriä ja on joukossa ollut niin sanottuja mummopyöriäkin.

Vili on jo 14-vuotiaana niin taitava polkupyöräkorjaaja, että voisi kuvitella hänen olevan varma tulevaisuuden ammatistaan. Vilillä on ajatus siitä, mitä hän lähtee aikanaan opiskelemaan, mutta se ei liity mihinkään menopeleihin.

Mutta sitten toisaalta...

– Olisi hienoa omistaa polkupyöräliike, Vili Taipale ilmoittaa ja kertoo samalla, että häntä on pyydetty tulevaksi kesäksi sellaiseen jo töihin.