Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotainvalidien määrä laskee: mitä se tarkoittaa järjestöjen työn kannalta? – "Yksinäisyys on kasvava haaste"

Pirkka-Hämeen sotainvalidipiiri on toimittanut julkisuuteen tiedotteen siitä, miten invalidijärjestön työ on jatkunut haastavan koronavuoden keskellä. Samalla sivutaan myös sitä, mitä invalidijärjestölle valtakunnallisesti kuuluu.

– Sotainvalidien keski-ikä on 96 vuotta ja heidän puolisoidensa ja leskiensä lähes yhtä paljon. He tarvitsevat monipuolista tukea pärjätäkseen kotona ja erityisesti pienituloiset lesket myös taloudellisista apua. Yksinäisyys on kasvava haaste, jota liiton tukijäsenten yhteydenpidolla ja turvallisilla tapaamisilla voidaan lievittää, Veljesliiton pääsihteeri Seppo Savolainen sanoo.

Sotainvalidien sekä heidän puolisoidensa ja leskiensä, joita vuoden 2020 lopussa oli elossa 4581 tukena ympäri Suomea toimii 18 sotainvalidipiiriä ja yksi piiri Ruotsissa. Järjestön organisaatio on keventynyt jäsenmäärän vähentymisen myötä.

– Pirkka-Hämeen piirissä oli vuoden 2020 lopussa vielä 55 sotainvalidia sekä 461 puoliso- ja leskijäsentä. Piirissämme toimii vielä yhdeksän osastoa, 12 osastoa on purkautunut viime vuosina. Normaalitilanteessa osastoissa järjestetään monenlaista toimintaa: pidetään kesäjuhlat, joulujuhlat, vuosikokoukset, yhteiset viikkotapahtumat kahvituksineen tai ruokailuineen sekä tietysti osallistutaan muiden järjestämiin tilaisuuksiin, ainakin itsenäisyyteen liittyviin ja kirkollisiin tilaisuuksiin, sotainvalidipiirin toiminnanjohtaja Jouko Sipilä kertoo.

Tampereen sotainvalidiosaston puheenjohtajana työskentelee vielä sotainvalidi, 102-vuotias Pentti Kuukankorpi.

– Pentin järjenjuoksu ja toimintakyky on vielä erinomaista. Siitä kertoo sekin, että kokouksiin hän tulee linja-autolla ja takaisin päin kotiin menee rollaattorin avulla poiketen vielä kaupassa ruokaostoksilla. Taksin käyttö olisi mahdollista, mutta ei se sovi Pentin moraaliin, kun vielä itsekin pystyy liikkumaan.

Myös Kangasalan sotainvalidiosaston johtokunnassa on jäsenistö hyvin edustettuna: siellä osaston puheenjohtajana toimii ikivirkeä sotainvalidin leski Laura Rantala.

– Täytyy kuitenkin antaa kiitokset kaikille niille nuoremmillekin luottamushenkilöille, jotka tekevät pyyteetöntä työtä sotainvalidien ja heidän puolisoittensa ja leskiensä hyväksi, Sipilä kiittää.