Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätäkin korona-aika teetti: Ruokalähettien määrä on nyt tuplaantunut Tampereella

Ruoka: Kun uusi sulkuaika alkoi, täyttyivät Tampereenkin kadut Foodoran ja Woltin läheteistä. Tilanne näkyy myynnissä ja kuskien määrässä.

Pirkanmaan ravintolat joutuivat kuluvan viikon alussa sulkemaan asiakastilansa kolmeksi viikoksi ja vain ruoan ulosmyynti on sallittua. Malli on tuttu viime keväältä, jolloin samaa toimenpidettä käytettiin koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Jo maanantaina oli eräässä tamperelaisessa lounasravintolassa vilske, kun ruoan tilaus- ja toimituspalveluyritysten Woltin ja Foodoran lähettejä kävi peräti seitsemän 20 minuutin aikana. Edellisellä viikolla määrä samaan aikaan olisi ollut yksi, kaksi.

– Viikko on lähtenyt Tampereella melko vauhdikkaasti käyntiin. On kuitenkin vaikea sanoa kuinka iso sulun vaikutus tarkalleen on, sillä tämä aika vuodesta on alallamme tyypillisesti kiireinen ja viime viikkoina säät ovat koko Etelä-Suomessa olleet kovin vaihtelevat. Tiedämme enemmän ajan kanssa, Woltin maajohtaja Henrik Pankakoski sanoo.

– En tekisi havainnosta viivasuoraa matemaattista laskelmaa, mutta toki tilausvolyymit nousevat selvästi, kun ravintolassa tapahtuva ruokailu ei ole mahdollista, Foodoran viestintäpäällikkö Outi Sjöman toteaa.

Wolt ei suinkaan riemuitse lisääntyvistä kuljetuksista, koska syy sen takana on kamala. Viime ja tämänkin kevään sulkuaikaa kuvaa parhaiten huoli, Pankakoski määrittelee.

– Samalla, kun moni ravintola otti meihin yhteyttä saadakseen kotiinkuljetuksen käyttöön, näimme kuinka kymmeniä ravintoloita sulki ovensa keväällä tilapäisesti. Teimmekin keväällä alan yrittäjille suunnatun tukipaketin, jonka kantavana ajatuksena oli auttaa mahdollisimman monia pitämään liiketoiminta käynnissä.

Meille tulee paljon enemmän hakemuksia läheteiksi kuin mitä pystymme ottamaan mukaan alustalle.

Woltin kolmen tukipaketin yhteenlaskettu arvo on noin 880 000 euroa.

Outi Sjöman kertoo, että Foodora huomasi viime keväänä koronasulkujen seuraksena selvää nousua tilausvolyymeissa, ja sen perusteella yritys ennakoi niin käyvän nytkin. Hän muistuttaa, että on tärkeää huomata myös se, että ruoan tilaaminen kotiin on ollut nouseva trendi jo pitkään ennen koronaakin.

Viime kevättä voi nyt käyttää vertailukohtana ja valmistavana ajanjaksona nyt päällä olevaan uuteen ravintoloiden sulkuaikaan.

Woltin maajohtaja Pankakosken mukaan siksi on hiukan helpompi ennakoida tulevaa esimerkiksi kysynnän puolesta.

– Oletettavaa on, että hetkellinen noste tasoittuu kesää kohti mentäessä ja tulemme näkemään tulevien viikkojen ja kuukausien aikana vastaavasti myös nopeita myynnin laskuja, hän toteaa.

Tampereella toimii tällä hetkellä noin muutama sata aktiivista Woltin lähettiä. Lähettien määrä on kasvanut syksyn ja alkutalven aikana.

– Meille tulee paljon enemmän hakemuksia läheteiksi kuin mitä pystymme ottamaan mukaan alustalle. Jotta voimme pitää lähettien ansiot hyvällä tasolla, harkitsemme uusien lähettien ottamista alustalle aina tarkkaan ja teemme niin vain silloin, jos kysyntämme kasvaa, Henrik Pankakoski muistuttaa.

Viestintäpäällikkö Sjömanin mukaan Foodoran lähettimäärä on karkeasti arvioiden yli tuplaantunut Tampereella viime vuoden alkuvuodesta.

– Teemme toki ihan normaalia mainontaa työmahdollisuuksista esimerkiksi somessa, mutta yksi hyvin yleinen reitti, mitä kautta lähetti päätyy työskentelemään Foodoralle, on jonkun kaverin tai tutun suosituksesta. Logistiikkatiimimme mukaan olemme onneksi saaneet ihan kivasti uusia lähettejä vastaamaan kasvaneeseen kysyntään.