Erikoislääkäri kirjoitti vakavan päivityksen siitä, mitä koronan hoitaminen ammattilaisen silmin on – "Jos joku näkee ja miettii, pitäisikö toimintaa muuttaa..."

Näkökulma: Koronapotilaita teho-osastolla hoitava Tiina Mikkonen toivoo, että rajoitukset otettaisiin tosissaan.

– Kun yleensä ihmiset sanovat, että he ovat sairaalassa koronan takia, he ottavat selfieitä happimaski tai happiviikset naamalla ja näyttää siltä, että eihän tämä niin paha ole. Mutta tehohoidossa olevat pystyvät harvemmin sitä selfietä ottamaan, sanoo anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Tiina Mikkonen.

Lempääläläinen Mikkonen kirjoitti laajasti levinneen Facebook-päivityksen, jossa hän kuvaili tehohoitopotilaan kääntämistä. Hengityskoneeseen kytketyn potilaan kääntöön tarvitaan 6–7 henkilöä ja siihen kuluu Mikkosen mukaan helposti yli puoli tuntia.

– Tämä on yksi yleisimmistä hoitotoimenpiteistä, johon he teho-osastolla päätyvät. Halusin kirjoittaa, että jos joku näkee ja miettii, pitäisikö omaa toimintaa muuttaa. Toimenpide on iso, mutta meille arkipäivää, Mikkonen sanoo.

Mikkonen muistuttaa, että teho-osastolla tiedetään, mitä koronan karumpi puoli on.

– Melko varmasti hyvin harva tehon ja operatiivisen puolen työntekijöistä on miettinyt, että kannattaako rokotetta ottaa ja maskia käyttää.

Mikkonen työskentelee normaalisti Kanta-Hämeen keskussairaalassa leikkaussalin puolella ja päivystysaikaan teho-osastolla. Leikkaustoiminta on se, mihin resurssisiirrot ensimmäisenä heijastuvat.

Edes nuorten ihmisten kohdalla keinot eivät riitä, vaan tauti vie voiton.

– Talviloman aikana meillä oli kaksi salia neljästätoista sulussa. Nyt se jatkuu kolme viikkoa. Syy on se, että meidän on pakko siirtää ihmisiä infektio-osastolle ja teholle hoitamaan covid-potilaita. Jos tilanne tästä pahenee, lähtee kolme salia lisää.

– Viime kevään isot sulut aiheuttivat sen, että hoitojonot kasvoivat joka paikassa ihan kauheasti.

Näitä jonoja on Mikkosen mukaan purettu syksyllä ylimääräisinä lisätöinä iltaisin. Nyt jonoja ei kuitenkaan voida purkaa.

Mikkonen on harmissaan siitä, että salaliittoteorioista, maskien vaarallisuudesta ja rokotteiden 5G-siruista puhuvat saavat niin paljon julkisuutta.

– Olen ollut hoitamassa ihmistä, joka menehtyi tähän tautiin. Edes nuorten ihmisten kohdalla keinot eivät riitä, vaan tauti vie voiton, Mikkonen sanoo.

– Kun kaikki tieto ja epätieto on netissä, fiksujenkin ihmisten on vaikea seuloa tietoa.

Yksi koronan ongelmista on Mikkosen mukaan itämisaika, joka on 1–14 päivää. Sen jälkeen oireet alkavat yleensä lievinä. Mikkonen sanoo, että positiivisen testistä menee noin 10–14 vuorokautta, jonka jälkeen ihminen päätyy sairaala- tai tehohoitoon.

– Jos luetaan tieto, että tänään on 700 tartuntaa, niin se tarkoittaa, että se näkyy kahden viikon päästä sairaala- ja tehohoidossa.

Mikkosen omalla työpaikalla paikkoja ja hoitajia on vielä toistaiseksi riittänyt kaikille koronapotilaille.

– HUS-alueen tilanne on pahin, siellä porukkaa haalitaan koko ajan lisää koronaosastoille, mutta se alkaa ulottua jo HUS-alueen ulkopuolellekin, Mikkonen sanoo.

– Voidaan olettaa, että seuraavan parin viikon aikana alkaa tulla tartuntoja pohjoisesta. Tärkein juttu olisi nyt se, että oma liikkuminen pitäisi laittaa minimiin.

Tiina Mikkonen

anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri

työskentelee Kanta-Hämeen keskussairaalassa

asuu Lempäälässä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut