Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiedanrannan vesistötäytöstä haettiin valituslupaa – Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys on huolissaan pohjaveden pilaantumisesta

Hiedanrannan vesistötäytöstä on haettu valituslupaa. Asialla on Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys, joka on hakenut korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa torstaina koskien Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tammikuussa 2020 myöntämää Hiedanrannan vesistötäyttöön liittyvää lupaa ja Vaasan hallinto-oikeuden helmikuussa 2021 tekemää päätöstä luvasta tehtyyn valitukseen.

– Vaasan hallinto-oikeus ei ole käsitellyt helmikuussa 2021 tehdyssä päätöksessään aiempaa, joulukuussa 2019 tekemäänsä päätöstä vesistötäytöstä, joka sijoittuu samalle alueelle. Kyseisen päätöksen huomiotta jättäminen on tarkoittanut erityisesti varovaisuusperiaatteen huomioimisen laiminlyöntiä, valituskirjelmän perusteluissa todetaan.

Perusteluissa vedotaan myös ratkaisun poikkeuksellisuuteen.

– Asian saattaminen ratkaistavaksi korkeimpaan mahdolliseen hallinnolliseen oikeusasteeseen on tärkeää myös siksi, että Suomessa ei ole tiettävästi koskaan tehty näin laajaa (13,3 hehtaaria) vesistötäyttöä pohjavesialueelle ja hanke poikkeaa tavanomaisesta vesistörakentamisesta. Koska tämän asian ratkaisu linjaa tulevien vesistötäyttöjen lupamenettelyjä, on tärkeää, että asiasta saadaan korkeimman hallinto-oikeuden ennakkoratkaisu, kirjelmässä kerrotaan.

Ympäristönsuojeluyhdistyksen mukaan ei ole vieläkään varmistettu sitä, etteikö pohjavesi operaatiossa pilaantuisi.

– Pohjaveden rantaimeytyminen tapahtuu osin piilosupparakenteiden kautta. Supparakenteet sijaitsevat osin entisen järvenpohjan alla, jonka paikalla kulkee nykyisin Paasikiventie. Ei siis ole poissuljettua, etteikö myös nykyisen järven pinnan alla voisi esiintyä tällaisia rakenteita. Kartoitus pitää siis ulottaa myös vesialueelle ja varmistaa, että pohjaveden imeytymisalue rajoittuu rantaviivaan, kirjelmässä vaaditaan.