Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

4-vuotiaan Arvon taideteos pääsee Hiedanrannassa Suomen ensimmäiselle valkoiselle aurinkopaneeliseinälle

Tampereen Hiedanrannassa heijastetaan Suomen ensimmäiselle valkoiselle aurinkopaneeliseinälle taideteos, joka on samalla energian ja vähähiilisyyden maamerkki. Musta aukko -teoksen maalasi kesän 2019 Hiedanrannan puutarhajuhlissa tuolloin nelivuotias Arvo Yli-Kerttula.

Hiedanrannasta kaavaillaan hiilinegatiivista kaupunginosaa ja tavoitteena on tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Teema oli esillä myös 2019 Hiedanrannan puutarhajuhlilla, joiden Energiataidekisassa kuva-aihetta aihetta aurinkopaneeleista koostuvaan ja energiaa tuottavaan taideteokseen Hiedanrantaan. Arvo Yli-Kerttulan työ Musta aukko nousi ensi näkemältä kilpailun raadin suosikiksi.

Tampereen kaupunki on selvittänyt, mikä vanhojen tehdasrakennusten julkisivuista soveltuisi parhaiten taideteoksen vaatimuksiin. Nyt Musta aukko pääsee esille energiaa tuottavassa muodossa Hiedanrannassa tehtaan Keittämön seinällä, iltaseitsemästä aamuseitsemään.

Keittämön tehdasrakennukseen asennettu valkoinen tausta muodostuu 63:sta täysin valkoisesta aurinkopaneelista. Käytössä on myös paneelikohtainen myös optimointi, jolla voimalan ohjausjärjestelmä säätää tuotantoa mahdollisimman tehokkaaksi olosuhteiden mukaan.

Suomessa toteutus on ensimmäinen lajiaan.