Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Simberg, Enckell, Gallen-Kallela... – Tampereen taidemuseon sadat helmet ihailtavina avoimessa verkkopalvelussa

Tampereen taidemuseo julkaisee ensimmäistä kertaa kokoelmateoksiaan Kansalliskirjaston ylläpitämässä verkkopalvelu Finna.fi.ssä. Julkaistavassa erässä on 326 teoksen kuvat ja perustiedot.

Tampereen taidemuseon kokoelmapäällikkö Suvi-Mari Eteläinen kertoo Finnassa julkaistavien teosten kuvastavan taidemuseon kokoelmien monipuolisuutta. Muita teosvalintoja ohjanneita kriteerejä ovat olleet edustavuus ja taiteellinen laatu.

– Tampereen taidemuseon kokoelmiin kuuluu tällä hetkellä noin 15 000 luetteloitua teosta. Finnassa nyt julkaistava kokonaisuus on eräänlainen tiivistelmä Tampereen taidemuseon kokoelmista, hän perustelee.

Mukana on Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittujen taiteilijoiden teoksia sekä muita kiinnostavia esimerkkejä nimekkäiltä suomalaisilta taiteilijoilta 1800-luvulta tuoreimpaan nykytaiteeseen. Joukossa on monipuolisesti maalauksia, veistoksia, valokuvateoksia, grafiikan töitä, taidemitaleita, julkista taidetta, installaatioita ja mediataidetta.

– Finnassa julkaistavaan kokonaisuuteen kuuluu teoksia esimerkiksi Hugo Simbergiltä, Magnus Enckelliltä ja Akseli Gallen-Kallelalta. Tampereen taidemuseon kokoelmien erityisenä painopisteenä haluaisin kuitenkin tuoda esiin vuodesta 1985 lähtien valitun Vuoden nuoren taiteilijan teokset, joita on noin 300 kokoelmateoksen joukosta kaksi kolmasosaa, Eteläinen sanoo.

Finna.fi :n tavoitteena on tehdä tiedon löytämisestä ja käyttämisestä sekä uuden oppimisesta mahdollisimman helppoa ja turvallista. Palvelu avattiin vuonna 2014 ja siihen osallistuu jo 400 organisaatiota.

Finnassa julkaistavaan kokonaisuuteen kuuluu teoksia esimerkiksi Hugo Simbergiltä, Magnus Enckelliltä ja Akseli Gallen-Kallelalta.

Aineiston toivotaan tekevän kulttuuriperinnöstä entistä saavutettavampaa kaikille sekä hyödyttävän esimerkiksi opiskelijoita ja tutkijoita.

Suvi-Mari Eteläinenkin toteaa olennaista Finnassa olevan se, että palvelu on kaikille avoin: riittää, että käytössä on tietokone tai matkapuhelin, jolla pääsee internetiin. Erillisiä käyttäjätunnuksia tai salasanoja ei tarvita.

– Lisäksi palvelu on helppokäyttöinen. Monet ovat jo tottuneet etsimään teoksia kirjastojen hakutietokannoista. Finna.fi toimii samanlaisella logiikalla, Tampereen taidemuseon kokoelmapäällikkö muistuttaa.