Lautakunta hyväksyi kaupunkipyöräasemien paikat – Tampereelle 700 pyörää, 70 pyöräasemaa ja 1050 kaupunkipyörätelinettä

Tampereelle tulee tänä kesänä kaupunkipyörät. Kuvassa kaupunkipyörän mallikappale. KaupunkiPyörä Vantaa Oy

Riina Haapala

Tampereen yhdyskuntalautakunta on päättänyt kaupunkipyöräasemien sijainnista. Tavoitteena on kaupunkipyöräjärjestelmän koekäytön aloitus kesäkuussa. Hyväksytyn koekäyttöjakson jälkeen heinäkuussa alkaa varsinainen toiminta.

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmässä on 700 pyörää, 70 pyöräasemaa, 1050 kaupunkipyörätelinettä ja 70 infotaulua. Järjestelmään kuuluu kaupunkipolkupyörät, niiden telineet ja asemat, hallintajärjestelmä sekä järjestelmän käytön mahdollistavat ohjelmistot ja tietoliikenneyhteydet. Mukaan kuuluu myös varaosa-, huolto-, korjaus- ja asiakaspalvelut.

Pyörien on tarkoitus olla asiakkaiden käytettävissä ympärivuorokautisesti pyöräilykauden 15.4.–31.10. Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottajaksi on valittu CityBike Vantaa. Järjestelmän hinta neljän vuoden sopimuskaudelle on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Pyörien operoinnista ja asiakaspalvelusta vastaa Tampereen Sarka Oy. Kaupungin omistama yritys työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä ihmisiä omiin palveluihinsa.

Kaupunkipyöräjärjestelmä toimii aluksi Tampereen keskustassa ja sen lähialueilla. Kaupunki suunnittelee kaupunkipyöräasema-alueet ja hankkii tarvittavat luvat. Kaupunki tyhjentää asema-alueet sekä tarvittaessa päällystää alueet asfaltilla tai kiveyksellä. Tampereen Sarka osallistuu tarvittaviin maarakennustöihin.

Kaupunkipyörien asemaverkoston suunnittelu aloitettiin kesällä 2019 palvelualueen ja järjestelmän laajuuden määrittelyllä sekä alustavan asemaverkoston yleissuunnittelulla. Työn alussa tehtiin nettikysely kaupunkipyöräasemien sijoittamisesta, ja kyselyyn saatiin lähes 10 000 ehdotusta asemapaikoista.

Asemaverkoston suunnittelu perustui asukaskyselyn tuloksiin, väestö- ja työpaikkatietoihin, maankäyttöön ja liikenneverkkoon, joukkoliikenteen palveluntarjontaan, pyöräliikennemääriin ja topografiaan sekä muiden kaupunkien kokemuksiin.

Asemien toimivuutta ja käyttöasteita seurataan ja tarvittaessa asemien sijoitteluun tehdään pieniä muutoksia saatujen havaintojen ja palautteiden perusteella. Tulevaisuudessa tavoitteena on kaupunkipyöräjärjestelmän laajentaminen koko kantakaupungin alueella, jolloin käytössä olisi noin 1 100–1 300 kaupunkipyörää ja 110–130 kaupunkipyöräasemaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut