Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaalien siirto teettää lisää töitä Tampereella – "Kiireellisempää oli varautua siihen, että vaalit pidetään ajallaan"

Vaalit: Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle tuo lisäkustannuksia ja -työtä Tampereen keskusvaalilautakunnalle. Euroista ja tunneista ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle tietää Tampereellakin lisätöitä keskusvaalilautakunnalle. Uusi vaalipäivä on 13. kesäkuuta. Moni asia on vielä auki ja odottaa oikeusministeriön ohjeistusta ja vaalilain muutosta. Siirto ei kuitenkaan tullut täytenä yllätyksenä Tampereen keskusvaalilautakunnalle.

– Eihän se yllätys siinä mielessä ollut, että siirrosta on puhuttu jo pidemmän aikaa. Mutta se, että päätös tuli viikonloppuna, oli yllätys. Sain tiedon median kautta perjantai-iltana, kertoo Tampereen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kirsti Asunta.

Siirtoon ei kuitenkaan ollut ennakkoon varauduttu.

– Sellaiseenhan ei voinut varautua, koska kiireellisempää oli varautua siihen, että vaalit pidetään ajallaan, Asunta sanoo.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa kertoo, että vaalien siirtopäätös ei ollut hirvittävän suuri yllätys. Tosin perjantaina tehtiin vielä täysillä töitä sillä oletuksella, että vaalit ovat huhtikuussa.

Tällä hetkellä näyttää Perämaan mukaan siltä, että aikataulut siirtyvät suhteessa vaalipäivään.

– Suurin muutos tulee olemaan, että ennakkoäänestysaika pitenee viikosta kahteen viikkoon.

Ennakkoäänestyspaikkoja on sovittu muun muassa kauppakeskuksiin ja kirjastoihin. Sovittuja varauksia joudutaan nyt siirtämään ja neuvottelemaan uudestaan. Perämaan mukaan on myös mahdollista, että kaikki ennakkoäänestyspaikat eivät pysy samoina.

– Joku paikka voikin olla varattuna uutena ennakkoäänestysajankohtana. Se on yksi, mitä pitää nopeasti selvittää, että mitkä paikat ovat käytettävissä.

Koska ennakkoäänestysaika pitenee, myös vaalitoimitsijoita saatetaan tarvita lisää. Myös ajankohta voi vaikuttaa, kun vaalit siirtyvät kesäkuulle.

– Kesävaaleista on aiempaa kokemusta, koska europarlamenttivaalit ovat olleet kesäkuussa ja niihin on saatu ihan hyvin työntekijöitä ja luottamushenkilöitä.

Perämaa arvioi, että vaalien siirrosta aiheutuu jonkin verran lisäkustannuksia ja lisätyötä.Suurin menoerä vaalijärjestelyissä on vaalivirkailijoiden palkka, johon ei vaalien siirto aiheuta merkittäviä muutoksia.

Uusi ennakkoäänestysaika alkaa 26. toukokuuta ja päättyy 8. kesäkuuta.

– Näissä arvioiduissa koronaolosuhteissa kahden viikon ennakkoäänestysaika kuulostaa järkevältä muutokselta, Perämaa sanoo.

Normaalioloissa viikon ennakkoäänestysaika on kuitenkin Perämaan mukaan ollut riittävä.

– Nyt saadaan kokemuksia, millä tavalla äänestäminen jakautuu kahdelle viikolle.

Perinteisesti ääniä on annettu enemmän vaalipäivänä, mutta viime vaaleissa asetelma on keikahtanut toisin päin. Ennakkoon ja vaalipäivänä annetut äänet jakautuvat noin puoliksi, mutta ennakkoon äänestetään hieman enemmän.

– Oletus on, että ennakkoon äänestää tulevissakin kuntavaaleissa enemmän ja voisi ajatella, että se olisi äänestäjän kannalta myös järkevää siltä varalta, jos varsinaisena vaalipäivänä sairastuu.

Altistumisen takia karanteenissa olevien äänestämiseen on oikeusministeriö antanut tarkat ohjeet. Lähtökohta on ollut, että sairastumisen takia eristyksissä olevat eivät voisi äänestää.

– Sitäkin pohditaan oikeusministeriössä uudestaan, jos olisi joku mahdollisuus, Perämaa kertoo.

Kunnissa odotetaan vielä myös linjauksia kotiäänestysvirkailijoiden rokottamisesta.

– Se on tavoitteena, että kaikki kotiäänestystä hoitavat ja riskiryhmään kuuluvat muut toimitsijat saisivat rokotuksen. Odotetaan vielä valtakunnan tason linjauksia.