Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Huumekauppa keskittyy nyt nettiin – "Hallitsemisessa tarvitaan apua kaikilta viranomaisilta"

Poliisi: Viranomaiset tiedostavat asian, mutta selvittäminen on hankalaa.

Syyttäjä vaatii tamperelaismiehelle vankeusrangaistusta kuudesta päihderikoksesta. Listalla on useampi huumausainerikos sekä dopingrikos.

Rikokset alkoivat kesäkuussa 2015, jolloin mies tilasi Silkkitie-verkkopalvelusta oksikodonia sisältävän tabletin sekä fentanyylinenäsumutepullon. Samana vuonna ostokset laajenivat heroiiniin, kristallihuumeeseen sekä amfetamiiniin, jota mies tilasi myös tahnana.

Oheinen, Tamperelaisen lokakuussa 2020 julkaisema uutinen on varsin tyypillinen esimerkki siitä, miten huumekauppaa tehdään nykyisin internetissä. Vastaavanlaisia oikeuskäsittelyjä on ollut syksyn 2020 aikana Pirkanmaan käräjäoikeudessa jopa merkittävä määrä.

Esimerkkitapauksessa toiminta jatkui vuosien ajan ennen kuin viranomaiset pääsivät jyvälle siitä, mitä tapahtuu.

Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Pasi Nieminen sanoo, että huumekauppa on siirtynyt kaduilta yhä enemmän verkkomaailmaan.

– Tällainen tuntuma itselläni on. Sellaista tilastointia ei tehdä, onko tietty rikos tehty internetin kautta vai ei, Nieminen kertoo.

Apua tarvitaan kaikilta viranomaisilta, ei vain poliisilta.

Huumausainerikosten määrä kasvoi vuonna 2020 edellisestä vuodesta 13,7 prosenttia. Huomattavaa kasvua oli törkeiden huumausainerikosten puolella – kasvua oli 19,1 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Alan ihmisille ovat tuttuja paitsi jo edesmennyt Silkkitie ja Tor-verkko kokonaisuudessaan, myös Darkweb. Poliisilla on keinonsa seurata sitä, mitä verkossa tapahtuu, mutta siinä on omat haasteensa.

– Poliisilla on omat tutkijansa, jotka seuraavat verkossa tehtävää kauppaa. Suuremmissa tutkinnoissa myös kenttätutkinnan puolelta otetaan tutkijoita, mikäli tutkinnan laajuus sitä vaatii, Nieminen sanoo.

Viranomaisen näkökulmasta kyse on keskeisesti siitä, että pitää löytää konkreettinen aine jotta asiasta voi aloittaa tutkinnan. Paljon jää haaviin, mutta ei välttämättä kaikkea verkossa tapahtuvaa ostaa ja myyntiä.

– Yksityiskohtaisesti en halua avata poliisin käyttämiä tutkinnallisia keinoja sen enempää, Nieminen huomauttaa.

Myös muilla viranomaisilla on keinonsa puuttua huumekaupan toimintaan. Tulli tiedotti maanantaina, että se on sulkenut viime vuonna huomattavan määrän Tor-verkossa operoineita laittomia kauppapaikkoja. Näihin kuuluu muun muassa Silkkitie.

Siitäkin on puhuttu, onko poliisilla riittävästi voimavaroja seurata huumausaineiden kauppaa. Nieminen ei halua kommentoida tätä aspektia, mutta huomauttaa että Pirkanmaankin alueella on kasvavassa määrin rikoksia, joihin huumausaineet kytkeytyvät ja ne eivät ole pelkkään kaupantekoon tai käyttöön liittyviä rikoksia.

– Jatkuvasti tulee meidänkin toimialueellamme vastaan raakoja väkivallantekoja, joissa motiivina ovat päihteet. Ryöstöjä, joita tehdään jotta saadaan rahaa ostaa huumausaineita.

Nieminen sanoo, että viranomaiset eivät ole luopuneet toivosta saada huumausainerikollisuutta aisoihin. Sotaa ei ole hänen mukaansa hävitty, mutta vaarana on se että viranomaiset alkavat jäädä rikollisista jälkeen entistä enemmän.

– Tässä on kyse erittäin laajasta yhteiskunnallisesta ongelmasta, josta aiheutuu hyvin moninaisia ongelmia. Sen hallitsemisessa tarvitaan apua kaikilta viranomaisilta, ei ainoastaan poliisilta.