Väitös: Millaista on nykyajan "hoivaisien" alkoholinkäyttö?

Arttu Salo teki väitöskirjan siitä, miten suomalaisen perheenisän juominen on vuosien varrella muuttunut. Tampereen yliopisto

Sekä isyys että alkoholinkäyttö nähdään kulttuurissamme keskeisinä miehisyyttä määrittävinä tekijöinä, mutta kaikki miehiseksi määrittyvä alkoholinkäyttö ei välttämättä sovi hyvään vanhemmuuteen, pohtii YTM Arttu Salo väitöskirjassaan Naama ruttuun muualla, kotona kohtuudella: Isien alkoholinkäytön kulttuurinen moraalikoodisto ja isille sallitut alkoholinkäytön tavat.

Se tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 19.3.2021.

Lähtökohtana tutkimuksessa on, että erilaiset isien alkoholinkäyttöä kuvaavat populaarikulttuuriset tekstit tuottavat ja välittävät laajasti jaettuja kulttuurisia ymmärryksiä siitä, millaiset miehisiksi määrittyvät alkoholinkäytön tavat voivat liittyä hyvään isyyteen.

Tutkimuksen perusteella nykysukupolven isille sallittua alkoholinkäyttöä määrittelee ennen kaikkea kulttuuriseksi ihanteeksi noussut hoivaisyys, johon moninaisia miehisiksi määrittyviä alkoholinkäytön tapoja sovitellaan. Hoivaisyyteen voi kuitenkin sovittaa yhtä lailla perinteisesti miehiseksi nähdyn humalahakuisen juomisen kuin uudenlaisen alkoholinkäytön sosiaalisuutta ja alkoholia nautintoaineena korostavan miehisen juomistavankin.

– Hoivaisyyden ihanteen mukaan hyvä isyys on läheistä, osallistuvaa sekä hoivaavaa ja tunnistaa ja tunnustaa kasvatusvastuunsa. Isien alkoholinkäytön suhteen tämä tarkoittaa sitä, että isät voivat kyllä käyttää alkoholia, mutta alkoholinkäytön tulee tapahtua yhtäältä tavoilla, jotka eivät haittaa lasten kasvua ja kehitystä, eivätkä estä isän ja lasten välistä läheistä suhdetta sekä toisaalta tavoilla, jotka huomioivat isien kasvatusvastuun myös lasten alkoholikasvatuksessa, Salo kertoo tiedotteessa.

Ongelmattomaksi alkoholinkäytöksi määrittyy erityisesti korkeakoulutettuihin keskiluokkaisiin miehiin yhdistetyt juomistavat, joissa korostuvat juomistilanteiden sosiaalisuus, alkoholi nautintoaineena ja alkoholilaatujen tuntemus. Isä itse asiassa toteuttaa hoivaisyyden ideaalia kasvatusvastuunsa tunnistavasta ja tunnustavasta isyydestä ottamalla vastuuta lasten alkoholikasvatuksesta ja näyttämällä kotona esimerkkiä rennosta ja ongelmattomasta alkoholinkäytöstä.

– Kuitenkin on tiedossa, että isiensä alkoholinkäytöstä kärsineiden joukossa on runsaasti niitä, joilla isän alkoholinkäyttö on ollut vallitsevan kulttuurisen tulkinnan mukaan ongelmatonta, Salo toteaa.

Kulttuuriset ymmärrykset isille hyväksytystä alkoholinkäytöstä saattavatkin toimia niin, että ainakin osa isien alkoholinkäytön lapsille aiheuttamista ongelmista ja harmeista jää huomiotta ja havaitsematta. Näin siksi, että laajasti jaettujen kulttuuristen ymmärrysten mukaan isille sallitut ja miehisiksi määrittyvät alkoholinkäytön tavat eivät välttämättä olekaan lasten kasvun ja kehityksen tai isän ja lapsen välisen suhteen kannalta ongelmattomia.

Kommentoi

Mainos: Pirkanmaan Osuuskauppa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut