Poliisin tietoon tullut huumausainerikollisuus on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Erityisenä huolena poliisilla ovat huumeita käyttävät lapset ja nuoret.
– Tilastojen valossa huumausaineiden käyttö on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, myös lasten ja nuorten keskuudessa. Viime vuonna kasvoi erityisesti nuorten tyttöjen huumeiden käyttö, sanoo ylikomisario Kari Siivo Poliisihallituksen tiedotteessa.
Kasvua tukevat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimukset, joiden mukaan esimerkiksi amfetamiinin käyttömäärät ovat kasvaneet voimakkaasti vuodesta 2012, jolloin tutkimukset aloitettiin.
Kannabis on Suomen yleisin huumausaine, ilmeni THL:n kyselytutkimuksessa muutama vuosi sitten. Sitä oli kokeillut neljännes 15-69 -vuotiaista. Kokeilijoista kolmannes oli miehiä ja viidennes naisia.
Tutkimusten mukaan runsas kannabiksen käyttö altistaa ahdistus- ja masennushäiriöille. Kannabiksen käyttö on erityisen haitallista nuorena.
Murrosiässä aivojen kehitys kohti aikuisen suorituskykyä on kiivasta ja siksi ne ovat myös erityisen alttiit päihteiden kaltaisille häiriötekijöille, Siivo muistuttaa.
– Pitkäaikainen kannabiksen käyttö heikentää tarkkaavaisuutta ja muistia ja lisää onnettomuusriskiä. Runsas kannabiksen käyttö nuorena kaksinkertaistaa psykoosiin sairastumisen riskin ja on myös yhteydessä heikompaan koulumenestykseen ja syrjäytymisuhkaan.
Kannabis vie poliisin mukaan helposti muiden erittäin vaarallisten huumausaineiden käyttöön.
Poliisi on huolissaan siitä, että nuorten osuus huumekuolemista on kasvanut: viiden viime vuoden aikana eli 2015–2019 alle 30-vuotiaiden osuus huumemyrkytyskuolemissa nousi 33 prosentista 49 prosenttiin. Siivon mukaan nuorten eli 15–24-vuotiaiden osuus vuoden 2019 huumekuolemista oli 30 prosenttia.
Suoraan huumeisiin kuoli vuonna 2019 kaikkiaan 234 ihmistä.
Huumeet voivat vaikuttaa kuolemaan myös välillisesti, jos esimerkiksi kolarissa kuolee huumausaineiden vaikutuksen alaisena ollut kuljettaja, todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Huumetilanne Suomessa 2020 -raportissa. Tilastoa välillisistä kuolemista ei THL:n mukaan ole, mutta kuolemansyyntutkinnassa huumausaineita löytyi vuonna 2019 tutkituista vainajista 433:sta. Eniten löytyi amfetamiinia (209 löydöstä) ja buprenorfiinia (198), mutta kannabistakin oli veressä huomattavan monella (156). Muista kuin huumemyrkytyksiin tai huumeenkäytöstä johtuneeseen sairauteen kuolleista ei ole tietoa, vaikuttiko huumeidenkäyttö kuolemaan vai ei.
Huumausaineen käyttörikoksen merkintä säilyy poliisin rekisterissä viisi vuotta.
Nuori käyttää tai kokeilee huumetta usein ymmärtämättömyyttään. Siivo muistuttaa, että kokeilulla voi olla kauaskantoisia seurauksia, jos esimerkiksi työnantaja teettää työtä hakiessa huumausaineseulan tai tekee henkilöturvallisuusselvityksen.
Poliisi pyrkii ehkäisemään nuorten huumerikoksia sakottamisen sijaan entistä tehokkaammin.
– Toimia ovat muun muassa ensimmäistä kertaa käyttörikoksesta kiinnijääneiden puhuttaminen ja syyttäjän järjestämä neuvottelu sekä hoitoon ohjaavan keskustelun tehostaminen, Siivo selvittää.
Poliisin antamien sakkovaatimusten määrä laski viime vuonna noin yhdeksän prosenttia vuodesta 2019. Hoitoonohjauksia on kirjattu moninkertaisesti aiempaan verrattuna.
Poliisin ohjeita vanhemmille, jotka epäilevät lapsena käyttävän huumeita:
- Kaveripiiri muuttuu täysin toisenlaiseksi.
- Kiinnostus aiemmin nuoren tärkeinä pitämiin asioihin vähenee.
- Nuori käyttää paljon sellaisia nettisovelluksia, jotka ovat vanhemmille vieraita.
- Nuoren tavaroista löytyy epämääräisiä esineitä kuten bongi (vesipiippu).
- Nuori jää kiinni rikoksista, esimerkiksi näpistyksestä.
- Nuori pyrkii salaamaan ja peittelemään asioita ja hermostuu poikkeuksellisesti, kun hänen asioitaan tai tavaroita selvitellään tai tarkastellaan.
Entä kun lapsi jää kiinni huumeidenkäytöstä? Poliisi neuvoo vanhempaa ensin rauhoittumaan ennen kuin ottaa asian puheeksi nuoren kanssa. Huutaminen ei auta.
– Mikäli keskusteluyhteys on syystä tai toisesta katkennut, kannattaa ensin pyrkiä rakentamaan hyvä keskusteluyhteys. Muista myös kuunnella nuorta. Yritä ymmärtää, vaikka et huumeidenkäyttöä hyväksykään, ohjeistaa poliisi.
Muokattu 9.3.2021: Korvattu poliisin suora sitaatti työnantajan "lähes aina" teettämästä huumeseulasta ja turvallisuusselvityksestä epäsuoralla ilmauksella "jos työnantaja teettää". 12.3.2021 kello 11.38: Korjattu lukuja huumekuolemien määrästä. ja lisätty tietoa THL:n Huumetilanne Suomessa 2020 -raportista. Alun perin Poliisihallitus kertoi luvun 433 olevan huumekuolemien määrä vuonna 2019, mutta todellisuudessa luku on niiden vainajien määrä, joista oikeuskemiallisissa kuolinsyytutkimuksissa todettiin huumausaineiden päihdekäyttöä vuonna 2019. Alun perin jutussa väitettiin, että näistä kuolemista 156 liittyisi kannabiksen käyttöön, mutta vaikka näistä vainajista löytyi kannabista, ei ole tietoa, liittyikö aine kuolemaan mitenkään vai löytyikö sitä sattumalta. Lisäksi poliisi kertoi alkuperäisessä tiedotteessaan, että nuorten huumekuolemat olisivat lisääntyneet viidessä vuodessa 30 prosenttia. 30 prosenttia on kuitenkin 15–24-vuotiaiden osuus vuoden 2019 huumekuolemista.