Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talvi tekee hyytävän paluun: "Pakkasta ei pääse pakoon missään" – Luntakin luvassa lisää

Luulitko, että kevät on jo täällä? Luulit väärin, sillä talvi tekee tällä viikolla hyytävän paluun. Luvassa on heräämistä 15–30 asteen pakkaseen.

– Tänään on aika kaunis pakkassää. Yöllä pilvisyys lisääntyy ja tulee lumisateita. Huomenna edelleen tulee lumisateita, kertoo päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta maanantaina.

Sakeinta lumipyryä on odotettavissa Lahti–Tampere–Vaasa-akselille. Siellä voi lunta tulla 10 senttimetriä. Pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla on Saarikallen mukaan vaihtelua eri laskelmissa, mutta kertymä jäänee muutamiin sentteihin.

– Itä-Uusimaa, kuten Porvoo, voi olla huomattavasti lumisempi.

– Se on pakkaslunta, jolloin se pöllyää aika runsaasti. Ajokeli ja näkyvyys heikkenevät.

Keskiviikkoaamuun herätään kirkkaassa ja kylmässä säässä.

Idässä ja pohjoisessa kärvistellään yöt 15–30 asteen pakkasessa. Pääkaupunkiseudulla ei ihan 30 asteen yöpakkasia tule, mutta lämpömittarin aamuinen lukema voi alkaa kakkosella.

– Vaikka pakkaslukema olisi rannikolla vähän vähemmän, viima mereltä ei kyllä yhtään tunnu lämpimältä, vaan feels like -lämpötila (tuntuu kuin -lämpötila) voi olla ihan yhtä kylmä. Pakkasta ei pääse pakoon missään maassa, Eerik Saarikalle sanoo.

Hirvittävää viimaa ei ole odotettavissa, mutta kohtalainenkin tuuli lisää saa pakkasen puraisemaan niin, että tuntuu.

Koska eletään jo kohta maaliskuun puoliväliä, kireimmät pakkaslukemat rajoittuvat hämärään aikaan.

– Aurinko nousee aika aikaisin ja lähtee lauhduttamaan säätä. Iltapäivän lukemat ovat hyvinkin 10–15 astetta lauhempia kuin aamut tai jopa enemmän. Vuorokausivaihtelu on isoa, Eerik Saarikalle toteaa.

Päivälläkin lämpötila voi silti olla kymmenen pakkasasteen tuntumassa.

– Sää on tähän vuodenaikaan erittäin kylmää. Talvi kiristää otettaan.

Kireimmät pakkaset kuitenkin näyttävät hellittävän jo viikonloppuna.