Suomeen on perustettu uusi rokoteyritys, joka kehittää ja kaupallistaa kotimaista koronarokotetta. Rokote Laboratories Finland Oy:ssä ovat mukana muun muassa Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot ja se perustuu näissä yliopistoissa tehtyyn tutkimukseen.
Yhtiö kehittää ensivaiheessa koronarokotetta, joka eroaa nyt markkinoilla olevista antotavallaan: se on nenäsumute. Tähän päädyttiin tutkijoiden mukaan siksi, että virus tarttuu luonnostaan hengitysteiden kautta. Nenän kautta annosteltu rokote näyttää antavan laajemman immuunivasteen kuin lihakseen pistetty rokote.
– Lihakseen pistetyt rokotteet tuottavat verenkiertoon IgG-vasta-aineita, mutta nenän kautta annettu rokote tuottaa niiden lisäksi limakalvoja suojaavan IgA-vasteen. Oletamme, että se voi estää rokotteen saaneita myös tartuttamasta virusta, kertoo tiedotteessa akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta.
Ylä-Herttuala on yksi rokotteen kehittäjistä ja yrityksen perustajista. Muut ovat professori Kalle Saksela ja professori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta sekä diplomi-insinööri Pasi Kemppainen. Lisäksi perustajia ja omistajia ovat molemmat yliopistot.
Uusi rokote tulee tutkijoiden mukaan tarpeeseen, vaikka koko väestö ehdittäisiin rokottaa ennen sen valmistumista, sillä tulevaisuudessa on odotettavissa muuntovirusten aiheuttamia uusia tartunta-aaltoja.
– Nyt käytössä olevilla rokotteilla suoja on selvästi alentunut eteläafrikkalaista muuntovirusta vastaan, joka on luultavasti pääasiallinen virus seuraavassa aallossa. Lisäksi sars-cov-2-viruksen perimän muuntumisen immuunivasteen väistämiseksi odotetaan edelleen jatkuvan nopeana. Omassa rokotteessamme on jo huomioitu tärkeimmät muuntovirukset eli eteläafrikkalainen, brasilialainen ja brittiläinen mutaatio. Tällaiselle rokotteelle tulee kyllä olemaan kysyntää, sanoo tiedotteessa Kalle Saksela.
Jos rokote saa myyntiluvan, se parantaisi suomalaista ja eurooppalaista huoltovarmuutta sekä rokoteomavaraisuutta.
– Rokotetta pystytään valmistamaan huomattavia määriä Kuopiossa ja pitkällä tähtäimellä rokotetta voidaan myös lisensoida Euroopan ulkopuolelle. Nyt keskiössä on luonnollisesti koronarokote, mutta samalla menetelmällä voidaan tehdä rokotteita myös muita viruksia vastaan, sanoo Pasi Kemppainen tiedotteessa.
Hänen mukaansa yritys käy nyt useiden tahojen kanssa neuvotteluja rahoituksesta, jolla turvataan rokotteen jatkokehitys ja eteneminen kliinisiin kokeisiin.
Kuopiossa on jo rokotteen tuotantoon tarvittava kaupallinen teknologia.
Ensimmäiset kliiniset kokeet yritys aikoo tehdä Suomessa.
Niihin osallistuminen on kiinnostanut monia, mutta osallistujat rekrytoidaan digitaalisesti siten, että saadaan väestöä edustavat ja vertailukelpoiset koeryhmät.