Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Takavuosien yllätyspronssia hiihtänyt pirkanmaalaisnainen ilahtui suomalaishiihtäjien suorituksesta: "Siinä oli draamaa ja yllätyksellisyyttä"

Hiihto: Nykyisin tutkijana työskentelevä Kati Lehtonen katsoi onnellisena, miten Krista Pärmäkoski varmisti Suomeen mitalin.

Ennen torstaita siitä oli kulunut 24 vuotta, kun Suomen naisten hiihtomaajoukkue saavutti viimeksi jotain sellaista, mitä kukaan siltä ei odottanut – viestipronssia Trondheimin MM-hiihdoista. Moni haukkoi kotisohvalla henkeään, kun Satu Salonen ohitti Italian supertähden Manuela Di Centan ja paineli loppukirissä karkuun pronssimitalin arvoisesti.

– Satulla oli sellaiset todella hyvät vesikelin Peltosen sukset. Stadionille laskettiin pitkää alamäkeä, jossa Manuelan kalusto jäi kakkoseksi, muistelee viestin kolmatta osuutta hiihtänyt, pitkään Kangasalla asunut Kati Lehtonen (viestin aikaan sukunimeltään Pulkkinen).

Lehtonen muistaa, että tuskin kukaan ajatteli Salosen pysyvän Di Centan vauhdissa. Tuolloin 21-vuotias Pulkkinen jäi omalla osuudellaan muutaman sekunnin Italian Sabina Valbusan kyydistä, ja Salonen joutui ajamaan Italian kiinni takamatkalta.

– Kahden kilometrin kohdalla katsottiin, että Satu pysyy mukana.

Viestiin kytkeytyy olennaisesti muutama sittemmin otsikoissa pysynyt nimi. Televisiokuvissa näkyy, kuinka nuori Lehtonen jännittää loppuratkaisua yhdessä naisten silloisen päävalmentajan Kari-Pekka Kyrön kanssa. Viestin voitti Venäjä, jonka ankkuri Jelena Välbe on hänkin pysynyt otsikoissa hiihtoasioissa vaikka kilpailu-ura loppuikin vuoteen 1997.

Suomen tuolloinen viestijoukkue oli ja on sen sijaan tuntemattomampi: sen hiihtäjistä kolme oli arvokilpailujen ensikertalaista höystettynä latukonkari Tuulikki Pyykkösellä. Salosen ja Pulkkisen kanssa viestipronssin sai ensimmäisen osuuden hiihtänyt Riikka Sirviö.

Lehtonen ehti torstaina seurata naisten viestin. Se sisälsi hänen mukaansa kaikkea sitä, mitä hyvään hiihtoviestiin kuuluukin.

– Siinä oli draamaa, siinä oli yllätyksellisyyttä ja se huipentui nimenomaan voitettuun pronssimitaliin. Sen näki kaikesta, että jokaisella hiihtäjällä saavutettu tulos oli erityisen merkityksellinen.

Erityisen onnellinen Lehtonen oli Krista Pärmäkosken suorituksesta. Ikaalisten Urheilijoita edustavaa Pärmäkoskea valmentaa nokialainen Matti Haavisto.

– Se oli loistava hiihto kovassa paikassa. Ankkurin paikka on aina haastava: sen onnistumisesta on kiinni joukkueen lopputulos. Päävalmentaja Teemu Pasanen tiesi, mihin Krista pystyy, ja oli hyvä että hän piti päänsä. Lopputulos oli viimeisen päälle ammattitaidon näyte, Lehtonen suitsuttaa.

Myös suomalainen huolto on ollut Oberstdorfissa pitkälti onnistunut. Ruotsin mitalimahdollisuus kariutui epäonnistumiseen pitovoitelussa.

– Välinehyöty antoi naisille viimeisen silauksen siihen, että mitali oli otettavissa, ja he eivät jättäneet tilaisuuttaan käyttämättä.