Onko tässä Tampereen aktiivisin oululainen? – "Kaupungissa on hyvä ristipölytys"

Musiikki: Janne Laurila saapui Manseen pohjoisesta 22 vuotta sitten. Sittemmin mies on saanutkin aikaan yhtä ja toista.

Janne Laurilalta ilmestyy tällä viikolla kaksi pitkäsoittoa: Janne, tuu jo tänne! ja Hot Heros -yhtyeen kanssa tehty Nuotiosavua. Laura Laurila

Markku Makkonen

Janne Laurila on yksi kaupungin näkyvimmistä ja aktiivisimmista musiikkitoimijoista.

Tullikamarin ja Telakan ohjelmavastaavana työskentelevän Laurilan pohja on syvällä elävässä musiikissa. Hän on ollut levyttävä artisti reilusti yli 20 vuotta ja keikkalavat ympäri Suomen ovat tulleet hänelle hyvin tutuiksi.

Tampereella tämä oululainen on asunut jo vuodesta 1998.

– Meno Tampereella on ehdottomasti monipuolistunut sen jälkeen. Alusta asti on joskin tuntunut, että kaupungissa on hyvä ristipölytys ainakin ruohonjuuritason soittohommissa, Laurila toteaa.

Janne Laurilan ensimmäinen leveää latua hiihtänyt bändi oli Office Building, joka julkaisi neljä vahvaa albumia.

– Aloitin bändissä 19-vuotiaana ja kasvoin sitä touhutessa lauluntekijänä ja yhtyeen pyörittäjänä. Myöhemmin Tuhlaajapojissa taas hankkiuduin itseäni taitavampaan seuraan ja opin kokonaisvaltaista sovitusajattelua, kuuntelemista ja sointujakin, Laurila muistelee.

Tämän viikon perjantaina Janne Laurilalta ilmestyi jälleen uutta musiikkia. Sooloalbumi Janne, tuu jo tänne! sekä Hot Heros -folkjazz-orkesterin kanssa tehty Nuotiosavua-levy soivat omanlaisinaan.

– Soololevyn johtoajatus oli eräänlainen ”juurille palaaminen”; ensimmäiset julkaisuni reilu parikymmentä vuotta sitten olivat pääasiassa itseni soittamia.

– Halusin oman kulmikkaan svengini esiin, joten soitin levyn rummut ja komppikitarat itse. Onneksi Mikko ”Rock” Siltanen liimasi kopistelun yhteen hienosti bassollaan, Laurila kehaisee.

Molempia uutuuksia on tehty osissa parin kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana. Hot Heros -julkaisun idea leimahti, kun muusikot jakoivat keikkamatkan.

– Hot Heros -yhteistyö syntyi luonnostaan, kun olin esiintymässä Kouvolan Jättömaa-tapahtumassa vuonna 2016 ja menin sinne yhtyeen kyydillä. Autossa keksin, että bändihän voisi säestää minua ja näin toimittiin.

– Soitto kuulosti sen verran hyvältä, että päätimme tehdä levyn. Se on yhteistyön hedelmä, Laurila summaa.

Janne Laurilan jatkuvaa luovuuden tilaa kuvaa se, ettei hän jää leijumaan kahden tuoreen täyspitkän tuomaan euforiaan, vaan uutta materiaalia syntyy lähes jatkuvasti.

Juuri nyt valmistumista odottaa Jukka Nousiaisen kanssa koostettava Vaisu Luksus -levy, eikä siinä ole todellakaan kaikki.

– Odotan Teatteri Telakan Syd Barrett -näytelmän esityksiä, kun niitä saa tehdä.

– Olen tehnyt myös cover-ep:n Ville Lehtovaaran ja Apulannassakin soittavan Mäkisen Ville kanssa. Työn alla on lisäksi muutama uusi levy, Laurila kuittaa.

Janne Laurila

Ensimmäinen idoli: Jaakko Teppo vuonna 1984

Ensimmäinen oma bändi: 0,1 % vuonna 1993

Suurin musiikillinen vaikuttaja: Hank Williams

Maailman paras bändi: Neil Young & Crazy Horse

Merkittävin oma musiikkiteko: Sävelsin maalilaulun HC Montrealin divarijoukkueelle

Suurin tamperelainen muusikko: Dave Lindholm

Unelma numero yksi: Tehdä paljon lisää musiikkia ja pysyä terveenä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut