Onko turvaistuin kunnolla? – Poliisi valvoo turvalaitteiden käyttöä ensi viikolla koko maassa

Poliisi valvoo ensi viikolla erityisesti turvalaitteiden käyttöä sekä tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavia tekijöitä koko maassa.

Valvonnassa valvotaan sellaista toimintaa ja seikkoja, jotka vaikuttavat kuljettajan ajamiseen keskittymiseen tai muun liikenteen havainnointiin.

– Tyypillisesti tarkkaamattomuus liikenteessä johtuu puhelimen käytöstä ajon aikana. Riski joutua liikenneonnettomuuteen kasvaa moninkertaiseksi, mikäli puhelimella soitetaan tai kirjoitetaan tekstiviestiä ajamisen aikana, poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta toteaa tiedotteessa.

Euroopan komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista.

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) julkaiseman vuosiraportin (2019) mukaan liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä henkilö- tai pakettiautossa matkustaneista lähes puolet (45 prosenttia) ei käyttänyt turvavyötä. Heistä joka kolmas (21 prosenttia) olisi tutkijalautakuntien arvion mukaan voinut selvitä onnettomuudesta hengissä, jos turvavyö olisi ollut käytössä.

– Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan henkilöauton etupenkillä turvavyön käyttöaste on varsin hyvällä mallilla. Sen sijaan henkilöautojen takapenkeillä ja pakettiautoissa turvavyö jää liian usein kiinnittämättä. Poliisin tavoitteena onkin saada turvavyön käyttö kattavaksi ja turvavyön käyttöön liittyvä turvallisuuspotentiaali täysimääräisesti hyödynnetyksi.

Ajaste muistuttaa, että lasten turvalliseen kuljettamiseen ajoneuvossa on kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Lapselle turvallisin paikka autossa on takaistuin. Tieliikennelain mukaan alle 135 senttimetriä pitkän lapsen kuljettamiseen henkilö-, paketti- ja kuorma-autossa on käytettävä lasten turvalaitetta. Lapsen mukana matkustava huoltaja on vastuussa siitä, että lasta kuljetetaan asianmukaista turvalaitetta käyttäen. Ellei huoltaja ole lapsen mukana, vastuu on ajoneuvon kuljettajalla, huomauttaa Ajaste.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut