Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lokomat-robotti opettaa kävelemään – "Vähentää ummetusta ja estää painehaavaumien syntymistä"

Laite: Tamperelaisyritys haki uuteen konseptiinsa ideoita Pietarista asti.

Vihreiden entiseen puoluesihteeriin Panu Laturiin kohdistunut raju pahoinpitely on ajan myötä yhdistänyt poliitikon ja tamperelaisyrityksen tiet. Laturi on yksi Premius-yrityksen asiakkaista.

Siellä Laturia opetetaan kävelemään. Apuna on robotti.

Asiakaskunta on laaja. Eläinten kanssa liikkumaan tottunut Katja Tuula kuntouttaa itseään selkäydinvaurion jälkeen.

– Aion tehdä vielä metsäretkiä hevosten ja koirien kanssa, Tuula sanoo ja fysioterapeutti Nina Simanainen kannustaa vieressä.

Robottia ei suomalaisessa kävelykuntoutuksessa ole aiemmin juurikaan nähty. Laturi on julkaissut sosiaalisessa mediassa paljon kuvia kuntoutukseen liittyen.

– Paljon kysytään, miksi robotti. Se soveltuu myös sellaisille kuntoutujille, joille muuten kävely ei olisi mahdollista. Robotilla saadaan heti oikeat liikeradat ja askellus, joka vastaa normaalia kävelyä. Laite on integroitu kävelymattoon, jolloin askelia tulee 1000–3000 yhdellä kerralla, sanoo Premiuksen aikuisten neurologisen fysioterapian tiiminvetäjä Petra Peltoniemi.

– Tavallisessa kuntoutuksessa askeleita tulee 100–300. Se on raskasta niin kuntoutujalle kuin terapeutillekin, sanoo Premius Kuntoutus Oy:n terveydenhuollon palveluista vastaava johtaja Olli Lähteenmäki.

Kaikki on Premiuksen osalta lopulta tapahtunut hyvin nopeasti sen jälkeen, kun vauhtiin päästiin. Yritys on tehnyt pitkän päivätyön vaativassa kuntoutuksessa: se perustettiin nimellä Neuroterapia P&P vuonna 1993.

– Laitteet tulivat meille joulukuussa, tämän vuoden tammikuussa oli koulutus ja siitä aloitettiin käyttöönotto asiakkaiden kanssa, sanoo Lähteenmäki.

Helmikuun alussa on aloitettu Lokomat-kuntoutus. Nimi tulee käytettävästä laitteesta.

Lähteenmäki oli pyöritellyt ajatusta konseptista toimitusjohtaja Pirta Piiroisen kanssa monen vuoden ajan. Ensimmäistä kertaa uudenlaista toimintamallia pohdittiin vuonna 2013. Silloin ajatus ei kuitenkaan vielä ollut Lähteenmäen mukaan kypsä.

Viime vuonna kaksikko oli yhteydessä Fysiolineen, joka toimittaa näitä laitteita Suomeen. Pitkään on sapluunaa mietitty ja toivottu, ja nähty laitteita useammassa paikassa niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Takavuosina kävimme messu- ja yhteistyömatkalla Pietarissa. Siellä oli sairaalassa, jossa oli kolme tällaista robottia. Avokuntoutuksessa kävelyrobotti on kuitenkin vielä harvinainen, ja Premius on Pohjois-Euroopan ensimmäinen palveluntarjoaja, jolla on kaksi laitetta.

Peltoniemi sanoo, että kävelyrobotista on apua monenlaisiin ongelmiin. Tärkein lähtökohta on se, että asiakas on motivoitunut.

– Kävelyrobottikuntoutus ei ole sidoksissa diagnoosiin. Vaatimuksena on se, että asiakas pystyy olemaan pystyasennossa ilman suurempia verenpaineen vaihteluja.

– Soveltuvuus arvioidaan yksilöllisesti sen perusteella, mikä on kuntoutuksen tavoite. Joillain tavoite on kävelynopeuden tai kävelymatkan lisääminen tai kävelyn oppiminen niin, että se on symmetrisempää. Tavoitteena voi olla myös kehonhallinnan parantuminen ja alavartalon lihasvoiman kasvattaminen. Robotin avulla voidaan joko avustaa liikettä tai haastaa kävelijää käyttämään tehokkaasti omia lihaksiaan. Esimerkiksi käy vaikkapa ihminen, jolla toinen jalka on heikompi kuin toinen, Peltoniemi esittelee.

– Laite voi auttaa myös vatsan toimintaa, esimerkiksi vähentää ummetusta ja estää painehaavauminen syntymistä. Pyrkimys on aina saada asennon vaihtelua ja liikkuvuutta raajoihin, hän jatkaa.

– Tärkeintä on tietysti halu kuntoutua. Sillä tavalla saadaan parhaat tulokset, kun kuntoutuja on motivoitunut.