Nysse valmistelee matkustajamäärän rajoittamistoimenpiteitä. Miten se hoidetaan käytännössä? – "Kuljettajan pitää todeta jo edelliseltä pysäkiltä lähdettäessä, että lisää matkustajia ei voi ottaa ja laittaa täynnä-kilpi päälle"

Linjan 3 busseissa oli talvilomaviikolla väljää, mutta tilanne muuttunee, kun arki palaa ensi viikolla. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Uuden tartuntatautilain, joka astui voimaan 22. helmikuuta, mukaan joukkoliikenteen matkustajilla on oltava mahdollisuus desinfioida käsiä ja pitää riittäviä turvavälejä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi sairaanhoitopiirin suosituksesta rajoittaa liikennevälineen enimmäismatkustajamäärän puoleen, mikäli toimenpiteet etäisyyksien ylläpitämiseksi eivät ole riittäviä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti 3. maaliskuuta esittävänsä pandemiaohjausryhmän linjauksesta julkisen liikenteen paikkamäärien rajoittamista Liikenne- ja viestintävirastolle.

– Nyssessä ryhdytään tämän myötä valmistelemaan yhteistyössä liikennöitsijöiden kanssa tarkennettua ohjeistusta kuljettajille matkustajamäärän hallitsemiseksi, suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen Nysseltä sanoo.

Hän muistuttaa bussiliikenteessä olevan vaikkapa metroon verrattuna se hyvä lähtökohta, että kuljettajan valvonnassa on autoon nousevien ja poistuvien määrä.

Siksi jo pelkällä kuljettajaohjeistuksen tarkentamisella päästään matkustajamäärien rajoittamistoimenpiteissä melko pitkälle.

– Ennen korona-aikaakin on tullut ruuhka-aikaan tilanteita, jolloin bussin matkustamo on ollut täynnä ja Nysseissähän on sellaisia tilanteita varten olemassa valmiiksi ohjelmoitu linjakilpinäyttö ”Täynnä”, Häyrynen kertoo.

Mutta mitä kuljettajan pitää tehdä, jos bussissa on jo jonkin verran matkustajia ja seuraavalla pysäkillä sitä odottaa parikymmentä ihmistä, jotka arvaavat, että he kaikki eivät mahdu rajoitusten takia bussiin? Tönimisen vaara pysäkillä on ilmeinen.

– Silloin kuljettajan pitää todeta jo edelliseltä pysäkiltä lähdettäessä, että lisää matkustajia ei voi ottaa ja laittaa täynnä-kilpi päälle. Seuraavalla pysäkillä ei etuovea voi avata lainkaan.

– Jokaisen pysäkillä olevan pitää olla tasa-arvoisessa asemassa. Sisään ei siis voi ottaa vain muutama asiakas ja laittaa keskeltä jonoa muiden nenän edestä ovi kiinni, Häyrynen toteaa.

Jos rajoitustilanne pitkittyisi, pitäisi Nyssen pohtia lisävuorojen järjestämistä tietyille linjoille.

– Mehän lisäsimme 3:n linjalle Hervannan suuntaan muutaman lisävuoron jo helmikuun puolivälissä. Muuten lisävuorojen mahdollinen lisääminen kestäisi muutamasta päivästä pariin viikkoon.

Nyssen matkustajamäärä oli helmikuussa noin 65 prosenttia vuoden 2019 määrästä. Väljyyttä busseissa siis on verrattuna aikaan ennen koronaa, mutta se ei kohdennu tasaisesti linjojen kesken.

– Esimerkiksi linjojen 3 ja 8 matkustajamäärät eivät ole vähentyneet niin paljon kuin koko Nyssen liikenneverkolla keskimäärin, Juha-Pekka Häyrynen toteaa.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut