Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rokotukset alkavat Ratinassa, Tamperelainen esittelee tilat: Näin toimii Tampereen massarokotuspaikka

Kaupunkilehti Tamperelainen kävi tutustumassa etukäteen Ratinan stadionilla 8. maaliskuuta avautuvaan massarokotuspaikkaan, jossa ensimmäisenä rokotetaan yli 80-vuotiaita.

Ratinan rokotusyksikkö on osoitteessa Ratinan rantatie 1 eli stadionin suvannon puoleisella sivulla. Liikenteenohjaajat pysäyttävät maanantaista alkaen ajoneuvoliikenteen Suvantokadulla stadionin kulmalla. Alueelle pääsevät autolla vain rokotukseen tulevat. Takseille ja invapysäköintiin sekä polkupyörille löytyy paikkoja Ratinan rantatieltä.

Omalla autolla rokotuksiin tullessa helpointa on jättää auto parkkiin läheisten kauppakeskuskusten pysäköintihalleihin.

Järjestyshenkilöt tarkistavat rokotukseen tulevien henkilötiedot rokotuspaikan aulassa. Siitä rokotettavat ohjataan mahdollisten saattajien kera odotussaliin, jossa he kulkevat nauhoin ohjattua polkua tuoleille, jotka on sijoitettu saliin riittävillä turvaväleillä.

Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut on huomioinut sen, että kaikki Ratinaan rokotukseen tässä vaiheessa tulevat eivät pääse liikkumaan kovin helposti ja paikalla on avustajia, jotka auttavat tarvittaessa.

– Jos yli 80-vuotiaalla rokotukseen tulevalla on mukana samassa taloudessa asuva yli 70-vuotias omainen, saa hän samalla rokotuksen, massarokotusyksikön osastonhoitaja Maija Vuorinen sanoo.

Odotussalista rokotettava ohjataan rokotussaliin, jossa on ensivaiheessa 12 rokotuspistettä. Rokotuskoppien päädyissä on työntekijöitä, jotka ohjaavat vapautuville pisteille. Rokotuksen antaja on eri ihminen kuin sen potilastietojärjestelmään kirjaava.

Rokotuksen jälkeen ihmiset ohjataan seurantasaliin, jossa heidän vointiaan tarkkaillaan tilanteesta riippuen muutamasta minuutista 10-20 minuuttiin. Salissa on ensiaputaitoista henkilökuntaa, jos jollakulla on tarve ensiavulle. Seurantasalista rokotettu henkilö siirtyy mahdollisen saattajansa kera ulos eri ovesta kuin mistä ihmiset tulevat rokotuspaikkaan sisään. Koko prosessiin menee rokotettavalta lyhimmillään 5-10 minuuttia.

Rokotteet saapuvat pienissä erissä ja siksi Ratinan rokotusyksikköön aikoja annetaan tässä vaiheessa viikoksi eteenpäin. Rokotusaikoja lisätään sitä mukaa, kun rokotteita saadaan lisää.

– Laskemme koko ajan sitä, että jos rokotamme tänään määrän x ihmisiä, niin päivälleen 12 viikon kuluttua meillä on sama määrä kakkosrokotteita saatavilla ja ensimmäisen rokotteen aikoja avataan lisäksi rokotesaatavuus kokonaisuudessa huomioiden, Maija Vuorinen selventää.