Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko, kun Suomi edellisen kerran otti yllätyspronssia naisten MM-viestissä? – "Manuela Di Centa jäi stadionin laskussa..."

Ennen torstaita siitä oli kulunut 24 vuotta, kun Suomen naisten hiihtomaajoukkue saavutti viimeksi jotain sellaista, mitä kukaan siltä ei odottanut – viestipronssia Trondheimin MM-hiihdoista 1997.

Moni haukkoi kotisohvalla henkeään, kun Satu Salonen ohitti Italian supertähden Manuela Di Centan ja paineli loppukirissä karkuun pronssimitalin arvoisesti. Legendan mukaan italialaistähden kilpakumppani Stefania Belmondo remahti nauruun vaihtoalueella, kun lopputulos alkoi valjeta.

Naiset olivat maansa kaksi parasta hiihtäjää, mutta eivät olleet käytännössä missään väleissä keskenään.

– Satulla oli sellaiset todella hyvät vesikelin Peltosen sukset. Stadionille laskettiin pitkää alamäkeä, jossa Manuelan kalusto jäi kakkoseksi, muistelee viestin kolmatta osuutta hiihtänyt, pitkään Kangasalla asunut Kati Lehtonen (viestin aikaan sukunimeltään Pulkkinen).

Nykyisin Lehtonen työskentelee Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiössä (LIKES) tutkijana. Hän ilahtui suuresti Suomen viestinaisten torstain suorituksesta, erityisesti Krista Pärmäkosken ankkuriosuus sävähdytti.

– Se oli ammattilaisen työtä, Lehtonen kehuu.

Perjantaina iltapäivällä hiihdetään miesten viesti.

– Siinä on paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Se huolettaa, että missä kunnossa Iivo Niskanen lopulta on. Monilla joukkueilla on mahdollisuus menestyä, Lehtonen pohtii.

Miesten 4 x 10 kilometrin viesti alkaa TV2:ssa kello 14.10 alkaen.