Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yli 90 prosenttia pelastajista rajoittaisi kuvaamista onnettomuuspaikoilla – kännykkä kädessä ohi ajavat aiheuttavat usein vaaratilanteita

Valtaosa pelastuslaitosten ja ensihoidon esimiehistä haluaa rajoittaa onnettomuuspaikoilla kuvaamista.

Liikenneonnettomuuksissa auttajille on sattunut useita läheltä piti -tilanteita, kun ohi ajavat eivät keskity liikenteeseen tai huomioi liikenteenohjaajaa.

Asiasta kirjoitetaan Pelastusalan ammattilainen -lehdessä. Opinnäytetyötään onnettomuuspaikalla kuvaamisen haitallisuudesta tekevä palopäällystöopiskelija Oona Englund on julkaissut tutkimuksestaan välituloksia.

Pelastuslaitoksille lähetettyyn kyselyyn vastasi 505 henkilöä, pääosin pelastustoimen esimiehiä ja ryhmänjohtajia sekä ensihoidon esimiehiä.

Yli 90 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kuvaamista onnettomuuspaikoilla pitäisi pystyä rajoittamaan. Vain muutamia vastaajia lukuun ottamatta rajoittamisen haluttiin koskevan sekä video- että kuvamateriaalia.

Toimittajien tai siviilien kuvaaminen hälytystehtävän aikana oli häirinnyt yli 80 prosenttia vastaajista.

Noin puolet koki ulkopuolisten henkilöiden joutuneen kuvaamisen vuoksi vaaraan. Uhrin yksityisyyden suojan koki vaarantuneen yli 80 prosenttia vastaajista.

Noin neljännes vastaajista oli rajoittanut hälytystehtävän aikana kuvaamista ja jopa 75 prosenttia oli toiminut uhrin yksityisyyden suojaamiseksi. Nämä veivät aikaa pelastus- tai muilta auttamistoimilta.

Vastauksissa näkyy Englundin mukaan selvästi huoli siitä, kuinka liikenneonnettomuuksissa ohi ajavat eivät välttämättä keskity liikenteeseen tai huomioi liikenteenohjaajaa.

– Tutkimusta aloittaessani halusin tietää, miten muut kokevat onnettomuuksien kuvaamisen, kun itse olen nähnyt sen ongelmalliseksi. Viimeistään nämä tulokset osoittavat, että pelastus- ja ensihoitoaloilla on laajemminkin samanlaisia tuntemuksia, Englund sanoo Pelastusalan ammattilainen -lehden jutussa.

Moni palaute koski hänen mukaansa tilanteita, joissa kuljettaja ajaessaan kuvaa kännykällään. Näistä on aiheutunut useita lähellä piti -tilanteita.

Englund on neljän muun henkilön kanssa käynnistänyt kansalaisaloitteen lainvalmistelun aloittamiseksi. Tavoitteena on laki, jolla rajoitettaisiin onnettomuuspaikoilla kuvaamista ja kuvamateriaalin levittämistä.

Muualla Euroopassa on jo vastaavia lakeja, jotka turvaavat yksilölle suojaa ja pelastushenkilöstölle turvallisen työympäristön.

Onnettomuuspaikoilla kuvaamista on perusteltua rajoittaa, kun se häiritsee, haittaa tai sen voidaan olettaa häiritsevän tai haittaavan pelastustyötä tai saattavan mahdollisten onnettomuudessa osallisena olleiden yksityisyyden vaaraan, aloitteen tekijät esittävät.

Englund toivoo kannatusta kansalaisaloitteelle, jotta se saisi vaadittavan määrän allekirjoituksia ja esitys etenisi eduskunnan käsittelyyn.

Opinnäytetyön aihe juontaa traagisiin tapahtumiin moottoriurheilutapahtumassa Alahärmässä viisi vuotta sitten. Monsteriautosta irronneesta pyörästä loukkaantui useita henkilöitä yleisössä.

Englund kertoo, että onnettomuuspaikkakuvat ja tieto onnettomuudesta levisivät lehtiin jo ennen kuin alueen kaikki järjestyksenvalvojatkaan tiesivät tapahtuneesta.

– Ihmettelin jo silloin, miksi kukaan haluaa kuvata vakavaa onnettomuutta, jossa ihmisten henki on vaarassa ja auttajat ovat vasta tulossa paikalle.

Englund työskenteli itse tilaisuudessa järjestyksenvalvojana, mutta ei onnettomuuspaikalla.

– Kuulin tapahtuneesta radiosta, ja siinä vaiheessa onnettomuuskuvat olivat jo hyvän aikaa olleet esillä muutamassa mediassa.

Hän muistuttaa myös, että verkkoon näkyville laitetut kuvat voivat lisätä onnettomuuden uhrien ja omaisten kärsimystä.