Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koirat on pidettävä nyt kiinni, luonnoneläimille annetaan lisääntymisrauha – pykälissä on tosin muutama poikkeus

Koirien kiinnipitoaika alkoi maaliskuun alussa. Koiranomistajien on noudatettava kiinnipitoaikaa, joka jatkuu elokuun 19. päivään asti.

Poliisi ja Suomen riistakeskus muistuttavat koirien kiinnipitoajan kunnioittamisen olevan tärkeää, jotta luonnoneläimien lisääntymisaika saadaan turvattua. Koiranomistajia neuvotaan perehtymään myös lemmikkiensä kiinnipitoa koskevaan lainsäädäntöön, etenkin siihen, että metsästyslain 8 luvun pykälät koskevat myös seurakoiria.

Koirien irrallaan pitämisestä aiheutuu vuosittain ongelmia niin ihmisille kuin luonnon eläimille.

Koirien kiinnipitämisestä säädetään metsästys- ja järjestyslaissa. Tiukimmin on rajoitettu lemmikkien irtipitämistä taajama-alueilla sekä yleiseen ulkoiluun käytetyillä paikoilla, kuten kuntopoluilla, uimarannoilla sekä lasten leikkipaikoilla.

Taajaman ulkopuolellakaan ei lemmikeitä saa pitää ilman lupaa irrallaan, vaan koiran irtilaskeminen vaatii aina maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan luvan. Lisäksi koiran omistajan tai haltijan on pidettävä järjestyslain mukaan koira aina taajamassa kytkettynä.

Kiinnipitovelvollisuudesta saadaan poiketa, kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen.

Kiellosta saadaan poiketa myös kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana häiritsemättä.

Järjestyslain rikkomisesta taajamassa voidaan rangaista rikesakolla. Metsästyslain säännösten rikkominen on asianomistajarikos ja rikkomuksesta on mahdollista antaa sakkorangaistus, tiedottaa poliisi.

Riistakeskuksen ja poliisin ohjeet ovat tässä.

- Maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

Edellä mainittu ei kuitenkaan koske:

- Alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa taikka koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa.

- Viittä kuukautta nuorempaa koiraa.

- Paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävässä taikka vastaavassa palvelutehtävässä olevaa koiraa.

- Poliisin, tullilaitoksen, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtävässä olevaa tai tarkoitukseen koulutettavaa koiraa.