"Liekö 90-luku jättänyt näihin 'laman lapsiin' varovaisuuden?" – ruuhkavuosiväki osaa varautua rahan vähenemiseen

Noin joka viides suomalainen sanoi tietävänsä tarkkaan, minkä verran tulot tippuisivat esimerkiksi työttömyyden tai sairauden sattuessa. Arkisto / Riitta Ketola
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Ruuhkavuosi-ikäiset varautuvat talouden kriiseihin parhaiten, ilmenee Säästöpankin kyselytutkimuksesta. Ikäryhmittäin tarkasteltuna varautuminen on tutkimuksen mukaan yleisintä siis 30–39-vuotiailla, joista 72 prosenttia on varautunut tulojen tippumiseen jollakin tavoin: heistä 45 prosenttia on varautunut sijoittamalla ja 45 prosenttia kulutusta sopeuttamalla. Osa ikäryhmään kuuluvista ja tutkimukseen osallistuneista on siis varautunut molemmin tavoin.

– Koronavuosi on näyttänyt, miten suuri merkitys varautumisella on. Liekö 90-luku jättänyt näihin ”laman lapsiin” varovaisuuden ja halun varautua myös vaikeampiin aikoihin? Tässä iässä voidaan myös hankkia lapsia, jolloin moni havahtuu miettimään oman taloutensa riskejä, Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen pohtii tiedotteessa.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää työssäkäyvien suomalaisten tietämys tulojensa putoamisen suuruudesta työttömäksi tai sairauspäivärahalle joutuessaan ja varautumisen taso tähän tilanteeseen. Noin joka viides suomalainen sanoi tietävänsä tarkkaan, minkä verran tulot tippuisivat esimerkiksi työttömyyden tai sairauden sattuessa. Yhtä usealla ei ole lainkaan tästä tietoa. 66 prosenttia vastaajista on varautunut äkillisiin tulojen menetyksiin.

Etenkin nuorille aikuisille voi tulla yllätyksiä, sillä 30 prosenttia 18–29-vuotiaista ei tutkimuksen mukaan tiedä lainkaan, kuinka paljon tulot tippuisivat sairauden tai työttömyyden sattuessa kohdalle. Sen sijaan yli 60-vuotiaista lähes joka kolmas sanoo tietävänsä tarkkaan, kuinka paljon tulot tippuisivat.

Lihavan kissan päivä on tänään – pörssiyhtiöpomo tienaa päivässä 39 mattimeikäläisen päiväpalkkaa

Pienituloiset (alle 13 500 euroa vuodessa tienaavat) ovat keski- ja suurituloisia paremmin tietoisia tulotasonsa pudotuksesta.

– Tämä on ymmärrettävää, sillä pienituloiset joutuvat muutenkin tarkemmin pohtimaan rahojen riittävyyttä. Samalla tämä on myös ilahduttavaa, sillä usein eri kyselytutkimuksessa nousee esiin, että suurituloiset ovat osaavampia talousasioissa, Mikkonen huomauttaa.

Suurempituloisissa vain 4 prosenttia 54 000–67 499 euroa tienaavista tietää tarkkaan, miten äkkimuutos vaikuttaisi. Samasta ryhmästä 23 prosentilla ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka paljon heidän tulonsa tippuisivat.

– Mitä suuremmat tulot, sitä isommalla prosentilla myös tulotaso tippuu esimerkiksi työttömyyden kohdatessa. Tällöin suurituloisenkin arkeen voi olla tarve tehdä merkittäviäkin muutoksia rahankäytön osalta, Mikkonen sanoo.

Peräti 873000 suomalaisella on köyhyys- tai syrjäytymisriski – mitä se tarkoittaa?

Tämä on Helsingin kovapalkkaisin kaupunginosa - katso huimat erot alueiden välillä

Perheiden tuloerot näkyvät siinäkin miten lapset selviävät syövästä – tuore raportti nostaa eriarvoisuuden esiin

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut