Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lempäälässä tiedetään, että pähkinätön pähkinälevitekin voi olla suorastaan jumalaisen hyvää – ”Yhtä herkullista kuin tavallinen”

Naapurit: Dammenberg on erikoistunut allergikoille tehtyihin suklaisiin. Nyt simuloitiin pähkinänmakuinen levite kauran ja kaakaon yhdistelmällä.

Lempääläläisessä Dammenbergin suklaatehtaassa on kehitetty ”pähkinätön pähkinälevite” eli pähkinänmakuinen kaura-kaakaolevite. Allergikoille sopiva levite on linjassa yhtiön muun tuotannon kanssa.

– Siirryin vetovastuuseen vuonna 2003 ja silloin päätimme vaimon kanssa, että lähdetään kehittämään suklaateollisuutta pikkuisen toisella lailla, toimitusjohtaja Marko Iso-Kungas kertoo.

– Näimme, että ruoka-aineallergiat lisääntyvät valtavalla tahdilla.

Ensin varmistettiin, että kaikki raaka-aineet ovat pähkinättömiä, gluteenittomia ja kananmunattomia.

– Siitä asteittain etsimme maidottomat ja soijattomat vaihtoehdot raaka-aineille sekä investointien myötä valmistuslaitteiden kehittämiselle, Iso-Kungas kertoo.

Vuonna 2019 yritys investoi omaan kaakaopaahtimoon. Dammenbergin suklaalla on myös kosher- ja halal-sertifikaatit.

Ei olla lähdetty heinäsirkkavillityksiin.

– Haluamme tarjota yhtä herkullista suklaata kuin tavallinen, mutta ilman allergeeneja, Iso-Kungas sanoo.

Tässä on auttanut yksinkertaistaminen.

– Pidämme suklaan mahdollisimman puhtaana. Siinä voi olla vain kolmea raaka-ainetta: kaakaopapua, kaakaovoita ja sokeria.

Iso-Kungas kertoo, että Dammenberg on vuosien varrella kehittänyt yli 400 tuotetta. Vaikka vastaavaa, allergeenitonta suklaata ei tee kovin moni valmistaja, on kilpailu silti kovaa. Iso-Kungas kuitenkin sanoo, että Dammenbergillä uskotaan omaan konseptiin ja sen pärjäämiseen.

– Olemme valinneet oman genremme ja pysyneet siinä. Ei olla lähdetty heinäsirkkavillityksiin.

Uusin tuote, kaura-kaakaolevite, on saanut innoituksensa Nutellasta, mutta se on tehty suomalaisesta kaurasta.

– Tavoite oli, että saataisiin samanlainen makumaailma ja levitettävyys ilman palmuöljyä ja allergeeneja.

Reseptiikka hiottiin kuntoon viime vuonna ja tuote saatiin markkinoille alkuvuodesta. Viime viikolla Iso-Kungas sai viestin, että levite on valittu World Innovation Food Awards 2021 -kilpailun finaaliin kolmen parhaan joukkoon.

Ideat uusista tuotteista muotoutuvat Iso-Kungaksen päässä.

– Ennen korona-aikaa olen reissannut paljon ja aina kun näkee ja kokee, jää makumaailmoja mieleen. Kotiin tullessa olen lähtenyt kehittelemään ja viemään ideoita eteenpäin.

Korona on vaikuttanut myös Dammenbergiin. Kun laivat jäivät satamiin, lentokoneet kentille ja kahvilat ja ravintolat suljettiin, näkyi se myös suklaatehtaan myynnissä.

– Koko kesän oli porukka valitettavasti lomautettuna, Iso-Kungas kertoo.

Tilanne on kuitenkin kääntynyt parempaan päin.

– Joulukuu oli ihan hyvä ja tammikuu jo loistava sekä vientikin näyttää piristymisen merkkejä, Iso-Kungas kertoo.

Dammenberg työllistää vakituisesti kahdeksan henkilöä. Sesonkiaikana, kuten joulun alla, palkataan lisäkäsiä.