Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomelan päällehuuto- ja syrjintäpuheet herättävät hämmennystä – Apulaispormestari Jäntti: "En tunnistanut ilmiötä"

Tamperelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Iiris Suomela (vihr.) on tuonut julkisuuteen esille näkemyksiä siitä, että Tampereen kaupunginvaltuustossa puhutaan erityisesti nuorten naisvaltuutettujen päälle.

Viimeksi Suomela on ottanut asian esiin Helsingin Sanomien haastattelussa, ja nostanut asiassa esille erityisesti kokoomuksen.

– Kokoomuksen laitaoikeiston meno ei ole vain puolueen sisäinen ongelma. Liian pitkään me muutkin olemme joutuneet sietämään seksismiä, rasismia ja häirintää ilman, että kokoomuksen puoluejohto on puuttunut asiaan kunnolla. Se ei ole hyväksyttävää ja sen on loputtava nyt.

Suomelan mukaan epäasiallista kohtelua esiintyi valtuustossa esimerkiksi vuoden 2017 lopulla. Suomela sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että "kokoomuslaisetkin osallistuivat epäasialliseen toimintaan, mutta kokoomuksen Tampereen-johto ei tunnustanut ongelmaa."

Nyt asiaa kommentoi Facebook-päivityksessään apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.). Päivityksestä on kehittynyt keskustelu, johon on ottanut osaa useampi täkäläinen kaupunginvaltuutettu.

Jäntti kommentoi, että hän ei tunnista Suomelan mainitsemaa ilmiötä.

– Iiris Suomela on esittänyt useaan otteeseen mediassa väitteen, että Tampereen valtuustossa puhuttaisiin erityisesti nuorten naisten päälle... en itse tunnistanut ilmiötä, joten otin puhelimen kouraani ja keskustelin valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikosen (kok.) ja lähes kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa varmistaakseni, etten elänyt vieraassa todellisuudessa. Jokainen tunnisti välihuudot ja päälle puhumisen kuten minäkin, mutta lähes kaikki kiistivät, että se kohdistuisi erityisesti nuoriin naisiin.

– Viimeksi Suomela nosti asian esiin Helsingin Sanomissa. Tällä kertaa hän syytti ilmiöstä kokoomusta, mikä on täysin käsittämätöntä. Ei Suomelalta, vaan väite, että nimenomaan kokoomusjohto ei tunnustanut nuoria naisia syrjivää ilmiötä Tampereen valtuustossa. Ilmiötä tunnistamattomia kannanottoja tuli käymissäni keskusteluissa koko salin leveydeltä, Jäntti jatkaa.

Jäntin mukaan kyse ei ole missään tapauksessa syrjinnäksi tulkittavasta toiminnasta.

– Se, että puheenvuorojasi toisinaan kommentoidaan spontaanisti, kertoo siitä, että sinut nähdään tasavertaisena valtuutettuna. Halukkailla lienee mahdollisuus päästä pyynnöstä asemaan, jossa kaikissa tilanteissa muut ovat kommentoimatta kuuntelevinaan reppanan puheenvuoron loppuun. Tällaiseen en koe Tampereen valtuustossa olevan tarvetta.

Suomela on sittemmin täsmentänyt sanomisiaan.

– Tehdään tämä selväksi: En ole syyttänyt kokoomusta äärioikeistoksi. En ole puhunut koko puolueesta enkä äärioikeistosta. Nostin esiin, miten yksi ryhmä toimii asiattomasti eikä johto puutu siihen kunnolla, Suomela twiittasi tiistaina.