Riittävätkö kuntavaaleissa toimitsijat? – "Samoja uhkakuvia on myös Tampereella"

Vaalit: Kuntavaaleihin on saatu haalittua tarpeeksi toimitsijoita, mutta peruuntumisiakin on koronaan liittyen jo tullut.

Kuntavaalien ennakkoäänestysaika on 7.-13.4. ja varsinainen vaalipäivä on 18.4. arkisto/Sauvo Jylhä

Teemu Nurmi

Tamperelaisen sisarlehti Helsingin Uutiset kertoi 28.2. ilmestyneessä jutussaan paikallisen keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reunan esittämän huolen kuntavaalien vaalivirkailijoiden riittävyydestä pääkaupungissa. Reunan mukaan peruutuksia tulee koko ajan ja suurin pelko on virkailijoiden sairastumiset, koska varahenkilöiden saaminen pikaisella aikataululla olisi vaikeaa.

Tampereen keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa toteaa Tampereen tilanteen olevan tällä hetkellä hyvä, sillä sekä ennakkoäänestyksen työntekijöitä että varsinaisen vaalipäivän luottamushenkilöitä on saatu mukaan toivotulla tavalla. Jonkin verran on tullut peruuntumisia, mutta ei toistaiseksi suuria määriä.

– Kuitenkin samoja uhkakuvia kuin Helsingissä on myös Tampereella. Poisjäävien määrä voi kasvaa, mitä lähemmäksi vaaleja mennään ja toisaalta mitä lähempänä vaaleja ollaan, sitä vaikeampaa on saada uusia virkailijoita mukaan ja kouluttaa heitä tehtäviinsä, Perämaa muistuttaa.

Peruuntumiset ovat lähinnä koskeneet varsinaisen vaalipäivän (18. huhtikuuta) virkailijoita. Juha Perämaan mukaan joukossa on myös varttuneempia ihmisiä, jotka ovat alkaneet arvioida osallistumistaan uudelleen.

– Ja mitä lähemmäs varsinaista äänestyspäivää tullaan, on virkailijan sairastumisen tai karanteeniin joutumisen seuraukset vaikeampaa paikata.

Vaalipäivän toimitsijoita, jotka ovat puolueiden nimeämisprosessin mukaan valittuja luottamushenkilöitä ja kaupunginhallituksen tehtäviinsä määräämiä, on jokaisella Tampereen 68:lla äänestysalueella eli vaalilautakunnalla 10 henkeä eli yhteensä 680 ihmistä. Määrä on sama kuin aiemmissa vaaleissa. Vaalilautakunta on päätösvaltainen kolmella hengellä.

Ennakkoäänestysvirkailijoita on sekä yleisille ennakkoäänestyspaikoille että kotiäänestyksiin nyt noin 150 henkeä.

– Jos tarvitsemme lisää virkailijoita, hoitavat puolueet heidät varsinaiselle äänestyspäivälle ja ennakkoäänestyspaikoille, joihin olemme enimmäkseen hakeneet nuoria opiskelijoita, löytänemme tarvittaessa lisää ihmisiä samoja opiskelijakanavia hyödyntäen, Juha Perämaa sanoo.

Äänestyspaikoilla on tarjolla kertakäyttömaskeja

Oikeusministeriön 10. helmikuuta julkaisema ohjeistus vaalilautakunnille kertoo, että äänestäjiä on äänestyspaikalla vastassa maskia käyttävä henkilö, joka kehottaa heitä käyttämään hänestä 2 metrin etäisyydellä olevaa käsihuuhdetta ja tarjoaa maskin, jos äänestämään tulijoilla ei ole maskia. Käsihuuhdetta on tarjolla myös äänestyksestä lähteville.

Jos äänestäjä kieltäytyy maskin käyttämisestä, se ei kuitenkaan ole este päästä äänestämään.

Ohjeissa lukee myös, että jos vaalilautakunnan jäsenellä ei ole selvyyttä maskia käyttävän äänestäjän henkilöllisyydestä, äänestäjän tulee poistaa maski, kun äänestäjän henkilöllisyys tarkastetaan.

Jos äänestäjä kieltäytyy maskin poistamisesta, eikä hänen henkilöllisyyttään sen vuoksi voida todeta, äänestystä ei voida ottaa vastaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut