Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epäily: Mies esiintyi isossa seksuaalirikossarjassa miehenä, naisena ja tyttönä, uhreina kymmeniä 13–17-vuotiaita poikia

Helsingin poliisilaitos on saanut valmiiksi esitutkintansa epäillyssä laajassa seksuaalirikossarjassa, jossa epäillyn tekijän toiminta on ollut ammattimaista, systemaattista ja häikäilemätöntä, kerrotaan poliisin tiedotteessa. Rikoskokonaisuudessa on kaikkiaan 45 asianomistajaa, jotka kaikki ovat iältään 13–17-vuotiaita poikia.

Epäilty tekijä on operoinut 22 eri liittymällä ja esiintynyt kymmeninä eri henkilöinä, kuten naisena, miehenä ja uhrin kanssa saman ikäisenä tyttönä, aina asianomistajan mieltymysten mukaan. Epäiltyjen rikosten tapahtumapaikkoja on ollut ympäri Suomea, jutun tutkinta keskitettiin Helsingin poliisilaitokselle.

– Hän on luonut uhreihin luottamuksellista suhdetta ja käyttänyt hyväkseen nuoren henkilön haavoittuvuutta, kokemattomuutta ja epävarmuuksia, kuten seksuaalisuutta, ulkonäkötekijöitä, ekonomista asemaa, yksinäisyyttä tai kiusaamistaustaa. Epäilty on taitavasti vedonnut uhrien tunteisiin ja toiminta on ollut myös painostavaa ja aggressiivista, rikoskomisario Jutta Antikainen kertoo tiedotteessa.

Epäilty on useimmiten tarjonnut rahaa tai muuta vastinetta seksuaalisista teoista ja asianomistajien intiimeistä kuvista. Maksuna on ollut muun muassa merkkivaatteita, -kenkiä, alkoholia tai tupakkaa. Epäillyt teot ovat aiheuttaneet uhreissa syvää häpeää ja ahdistusta sekä vaikuttanut heidän elämänkulkuunsa ja koulunkäyntiin. Epäilty on myös levittänyt asianomistajilta saamiaan kuvia ominaan toisille asianomistajille.

– Epäilty on tietoisesti etsinyt itselleen alaikäisiä uhreja ja ollut tietoinen heidän iästään tekojen aikaan. Tapaamiset ovat tapahtuneet epäillyn miehen asunnossa, toimistossa, autossa tai metsässä, tiedotteessa kerrotaan.

Rikoksista epäilty vangittiin 31. heinäkuuta 2020 ja hän on ollut siitä lähtien tutkintavankeudessa. Tutkittavana olleen rikoskokonaisuuden ensimmäiset teot ovat alkaneet syksyllä 2017 epäillyn vankilassaolon aikana. Tekoja on tapahtunut kiinniottohetkeen saakka.

Rikosnimikkeinä tapauksessa on kolme törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja yksi törkeän seksuaalisen hyväksikäytön yritys, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen ostaminen / ostamisen yritys nuorelta sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito ja levittäminen.

Lisäksi erillinen rikosilmoitus nimikkeellä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito, jossa rikoksesta epäillyn hallusta löytynyt videoita ja kuvia yli 80 kappaletta, jotka sisältävät rikoslaissa mainittua materiaalia. Kuvissa ja videoissa esiintyviä alaikäisiä poikia ei ole pystytty tunnistamaan.

Poliisi vetoaa lapsiin ja nuoriin, jotta he uskaltaisivat ilmoittaa heihin kohdistuneesta seksuaalirikollisuudesta poliisille. Lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaalirikollisuus on piilorikollisuutta etenkin virtuaalimaailmassa. Rikokset tulevat poliisin tietoon usein vain poliisin paljastavan tutkinnan kautta tai harvemmin asianomistajan ilmoituksen kautta.

– Yksittäinen teko voi johtaa poliisin isomman juttusarjan jäljille, jossa tekijällä on usein monia uhreja. Asian saattaminen poliisin tietoon, voi estää muiden lasten ja nuorten joutumisen rikoksen uhriksi ja pysäyttää jo meneillään olevat rikokset, Antikainen korostaa.

Lapsena pidetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa henkilöä sekä henkilöä, jonka ikää ei voida selvittää, mutta jonka on perusteltua syytä olettaa olevan kahdeksaatoista vuotta nuorempi.