"Halu kimppa-asumiseen on vähentynyt selvästi" – tietyn asumismuodon suosio kasvaa nuorison keskuudessa

Yksinasumisen suosio kasvaa 18–29-vuotiaiden keskuudessa, ilmenee ympäristöministeriön ja Nuorisoasuntoliiton kyselytutkimuksesta. Samaan suuntaan viittaa myös se, että opiskelijoita ei enää kiinnosta asuminen solukämpissä entisessä määrin. Kun esimerkiksi Helsingin opiskelija-asuntosäätiö Hoas remontoi entisestä toimitalosta uuden opiskelijatalon Helsingin Rastilassa, rakennettiin taloon 100 yksiötä, ei kimppakämppiä.

– Kyselytutkimuksen tulosten perusteella nuorten halu elää yksilöllistä ja itsenäistä elämää on kasvanut entisestään. Vanhempien luota pois muuttaminen mahdollisimman aikaisin on yhä useamman toiveissa, mutta samalla halu kimppa-asumiseen on vähentynyt selvästi. Se aiheuttaa nuorille haasteita erityisesti alueilla, joilla asumisen hinta on kovin korkea, sanoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Tuula Tiainen ympäristöministeriön tiedotteessa.

Asuuko teillä nykyajan peräkammarin poika eli hikikomori? – "Monet vanhemmat ovat todella huolestuneita huoneeseen linnoittautuneista lapsistaan"

Edellisen kyselytutkimuksen jälkeen kerrostaloissa – erityisesti kerrostaloyksiöissä – asuvien nuorten osuus on kasvanut, ja lapsiperheitä on nuorten joukossa entistäkin vähemmän. Perheen perustamista lykätään yhä pidemmälle, mutta asumistilanteella ei koettu olevan siihen yhtä suurta vaikutusta kuin mitä aiemmin tehdyillä tutkimuskierroksilla on havaittu, sanotaan tiedotteessa.

Kerrostaloasumisen lisääntymisestä huolimatta omakotitaloa pidetään yhä myös nuorten keskuudessa mieluisimpana asumisvaihtoehtona, vaikka sen osuus onkin laskenut vuodesta 2005 alkaen nykyiseen vajaan 60 prosenttiin. Nuoret ovat myös hyvin omistusasumiseen suuntautuneita: kaksi kolmesta kertoo aikeista oman asunnon ostoon.

Samaan aikaan kyselyn tulokset kertovat kuitenkin omistusasumisen vähentyneen ja vuokralla asumisen lisääntyneen nuorissa ikäluokissa. Ensiasuntojen ostaminen oli nykyistä yleisempää 2000-luvun alkupuolella, ja ne ostettiin nuorempana kuin nykyisin. Vaikka omistusasuminen onkin nuorten toiveissa, näkee yli puolet asunnon ostoa harkitsevista vastaajista omistusasumisen realistiseksi vasta noin 4-10 vuoden päästä tai myöhemmin.

Tiedotteessa sanotaan myös, että suomalaisnuoret ovat pääosin tyytyväisiä asumiseensa – yksinasumisen suosion kasvu ja kalliit vuokrat aiheuttavat heille kuitenkin haasteita erityisesti kasvukeskuksissa. Kova kilpailu asunnoista ja korkea vuokrataso saavat nuoret tinkimään muusta elintasostaan. Tutkimuksen mukaan nuoret selviävät asumiseen liittyvistä kuluistaan pääosin hyvin. Oman asunnon löytäminen on kuitenkin monille nuorille vaikeaa, ja asumisen korkeat kulut edellyttävät esimerkiksi työntekoa opiskelujen ohella.

"Nuoruutta on vaikeaa elää etänä" – kysely paljasti synkät sävyt nuorten korona-ajassa

Kalasataman tornitalojen parvekeratkaisu on Suomessa vielä harvinaisuus – "Tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmän"

Helsingissä suunnitellaan haluttujen etähuoneiden rakentamista kerrostaloihin – "Puoliksi julkisia, ehkä vuokrattavissa ulospäin"

Suurimpien kaupunkien keskustat vetävät yksinasuvia – "Kalliossa ja Sörnäisissä on paljon yöelämään liittyviä virikkeitä"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut