Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Onko kokoomus kriisissä, varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen? – "Petteri Orpolla on puheenjohtajiston luottamus"

Tamperelaisen kansanedustajan ja kokoomuksen varapuheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen viikonloppuun tuli saman tien runsaasti sähköä, kun puolueen pormestarikilpailuun Helsingissä lähtenyt Kirsi Piha ilmoitti jättäytyvänsä pois.

Aiemmin samana päivänä oli julkistettu Helsingin Uutisten gallup, joka ennakoi Vihreiden vievän kaupungin ykköspuolueen aseman. Samalla myös pohdittiin, paljonko tietyt kokoomuspoliitikkojen sosiaalisen median ulostulot olivat ratkaisuun vaikuttaneet.

– Paljonko voidaan määritellä koko puoluetta Helsingin-tapahtumien perusteella?

Muun muassa Yleisradion haastattelu nosti esille kysymyksen, saiko Kirsi Piha puoluejohdolta riittävästi tukea pormestaritavoitteessaan. Puheenjohtaja Petteri Orpo vakuutti, että tukea löytyi.

– Kirsi Pihan ratkaisu oli hänen oma, henkilökohtainen ratkaisunsa. Olen siitä pahoillani, että ratkaisu oli tällainen, mutta sen haluan sanoa että hänellä on ollut puoluejohdon tuki takanaan, Ikonen sanoo.

Varapuheenjohtajan mielestä kokoomuksessa on kuntavaalien alla hyvä taistelumieli päällä. Puolueessa toimivat suhtautuvat vaaleihin Ikosen mukaan innostuneesti ja odottavat niistä hyvää lopputulosta.

– Tunnelma on puolueessa varsin hyvä. Tämän arvion perustan kymmeniin Teams-tapaamisiin, joihin olen osallistunut viime viikkoina. Katse on tulevaisuudessa ja kuntavaaleihin lähdetään innolla, Ikonen sanoo.

Viimeistään Helsingin pormestarikisa näytti, että puolueessa on poikkeuksellisen vahvoja jännitteitä keskusta-oikeistolaisten liberaalien voimien ja oikeistokonservatiivisten kokoomuslaisten voimien kesken.

Kumman suuntauksen tulisi mielestäsi painottua enemmän kokoomuksen poliittisessa linjassa jatkossa?

– Olen pohtinut paljon sitä, paljonko Twitter alkaa määrittää keskustelun linjaa ja sitä kautta ihmisten käsityksiä. Puolueen linja taas määritellään puoluekokouksessa, jossa on viime syksyllä yhdessä päätetty puolueohjelma. Se on varsin kirkas ja selkeä, eikä siitä ole erimielisyyttä. Kokoomuksen linjaa ei pitäisi määritellä äärilaidoista tai muista puolueista käsin, emme ole minkään puolueen light-versio, vastaa Ikonen kritiikkiin siitä, onko kokoomus lähtenyt peesaamaan perussuomalaisia jo liiaksikin.

– Jos mietitään liberaali-konservatiivi -siipiä, kokoomukseen mahtuvat molemmat ja uskon että valtaosa on siinä keskellä. Monet meistä tunnistavat varmasti liberaalia uudistushenkeä yhdistettynä konservatiiviseen perinteitä arvostavaan henkeen. Nämä eivät sulje toisiaan pois, eikä kenenkään tarvitse repiä itsensä kumpaankaan laitaan.

– Vapaus, vastuu ja mahdollisuuksien tasa-arvo. Arvot yhdistävät väkeä ja niiden takana on uskallettava seistä.

Onko kokoomuksen linja muuttunut mielestäsi keskusta-oikeistolaisuuden sijaan aiempaa enemmän oikeistolaiseksi?

– Ei mielestäni. Me olemme olleet koko ajan maltillisesti oikealla. Kuntavaalislogan "Sydän on oikealla" on laadittu selventämään tätä käsitystä, sen ytimessä on se että kakku tulee leipoa ennen kuin se voidaan jakaa. Tämä liittyy keskeisesti talouteen ja käsitykseen vastuusta: pohjan kestävyydestä tulee huolehtia, jotta hyvinvointivaltio voi olla olemassa jatkossakin.

– Sitten on usko ihmiseen ja yksilöön. Muut puolueet lähtevät usein hallinnosta ja järjestelmästä, me lähdemme ihmisestä.

Miten vastaat puolueen sisältä tulleeseen kritiikkiin puheenjohtajan johtamisen heikkoudesta?

– Katson asiaa tietysti puoluejohdon suunnasta. Nähdäkseni me toimimme hyvin tiiviissä yhteistyössä, ja mukana ovat myös puoluesihteeri ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Petteri on ollut linjauksissaan johdonmukainen, ja tehnyt työtään sitoutuneesti. Petteri Orpolla on puoluejohdon luottamus. Vaikuttaa välillä enemmän siltä, että kritiikki on enemmän media- kuin puoluelähtöistä.

Oletko käytettävissä kokoomuksen puheenjohtajan tehtävään lähitulevaisuudessa, jos puolueessa käynnistyy puheenjohtajakisa?

– (nauraa) Seuraava puoluekokous on vuonna 2022.